Η Moderna ξεκινά τους τελικούς ελέγχους για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η Moderna ξεκινά τους τελικούς  ελέγχους για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Στο τελικό στάδιο δοκιμών για την εύρεση εμβολίου κατά του κορονοιού εισέρχεται η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, καθώς επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την τρίτη φάση των δοκιμών  στην οποία θα συμμετέχουν 30.000 εθελοντές. Η Moderna, δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την παραγωγή αρκετού εμβολίου για να ξεκινήσει η δοκιμή φάσης 3.

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, ήταν η πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, που προκαλείται από τον κορονοϊό, ενώ βασικός δευτερεύων στόχος ήταν η πρόληψη μίας σοβαρής νόσησης, όπως ορίζεται, ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η Moderna δήλωσε ότι επέλεξε τη δόση των 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τη μελέτη στο τελικό στάδιο. Σε αυτό το επίπεδο δόσολογίας, η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταφέρει να προσφέρει περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις ετησίως και πιθανώς έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως, ξεκινώντας το 2021 από τον χώρο παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη στρατηγική συνεργασία με την ελβετική φαρμακοποιό Lonza.

Η εταιρεία είπε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη δόση για να μεγιστοποιήσει την ανοσολογική απόκριση και να ελαχιστοποιήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην ενδιάμεση μελέτη, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει εγγράψει 300 υγιείς ενήλικες, ο καθένας εκ των οποίων έλαβε τουλάχιστον μία δόση.

Ο έλεγχος του εμβολίου σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι κρίσιμος, επειδή αυτή η ομάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πιο σοβαρές επιδράσεις του ιού και οι ηλικιωμένοι ενήλικες συνήθως έχουν λιγότερο αποτελεσματική ανοσολογική λειτουργία. Η ενδιάμεση μελέτη δοκιμάζει την ασφάλεια και την προκαταρκτική αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του εμβολίου που δίνονται σε διάστημα 28 ημερών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο.

(AP Photo/Bill Sikes)