Η μείωση θανάτων και διασωληνωμένων «δείχνει» αποκλιμάκωση - Παγίδα ο εφησυχασμός

Η μείωση θανάτων και διασωληνωμένων «δείχνει» αποκλιμάκωση - Παγίδα ο εφησυχασμός

Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, θανάτων αλλά και ο «σκληρός» δείκτης των διασωληνωμένων εμφανίζουν πτωτική πορεία. Ωστόσο η πορεία θα κριθεί από το κατά πόσο τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να τηρούνται, καθώς τυχόν δημιουργίες εστιών στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να φέρει και πάλι διασπορά του ιού στην κοινότητα. 

Σε 1.957 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 43 θάνατοι. Παράλληλα, σε 661 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χθες Παρασκευή, 14 Μαΐου, οι αντίστοιχοι αριθμοί ανέρχονταν σε 2.188 νέα κρούσματα, ενώ 677 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα
νοσοκομεία και 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. 

Η παγίδα του εφησυχασμού, που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εστίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βασικότερη παγίδα είναι να θεωρήσουμε ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας ατομικά αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι καταστηματάρχες (της εστίασης) και οι μαγαζάτορες του λιανεμπορίου πρέπει να είναι αυστηροί με την εφαρμογή των μέτρων. Να φροντίζουν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες να τηρούν τις μάσκες και τις αποστάσεις.

Από τη μεριά του, ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στο Liberal είχε υπενθυμίσει πως τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και έξω εκεί που υπάρχουν συνωστισμοί πρέπει να συνεχίσουμε να την φοράμε και εκτιμά ότι θα μπορέσουμε να την πετάξουμε όταν θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 55 % του πληθυσμού.

Είμαστε ακόμα μακριά. «Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τα ποσοστά εμβολιασμών που ακούμε και να θεωρούμε λανθασμένα πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ανοσία, γιατί η ανοσία χτίζεται 3 εβδομάδες μετά την 1η δόση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: 1.957 τα νέα κρούσματα - 43 νεκροί και 661 διασωληνωμένοι