Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη με σπάνια νυχτερινή προσθαλάσσωση

Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη με σπάνια νυχτερινή προσθαλάσσωση

Μετά από 6 μήνες παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι τέσσερις αστροναύτες της Crew-1 αποστολής επέστρεψαν στη Γη με την κάψουλα «Resilience», σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής της NASA, η οποία βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε μία ιδιωτική εταιρία, την SpaceX του Έλον Μασκ.

Η προσθαλάσσωση που έλαβε χώρα τον Κόλπο του Μεξικό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι η πρώτη από το 1968 με τους τρεις αστροναύτες του Apollo 8. Το Crew-1 αποτελούνταν από τρεις αστροναύτες της NASA και έναν από την ιαπωνική JAXA.

Δευτερόλεπτα μετά την προσθαλάσσωση η κάψουλα περικυκλώθηκε από σκάφη πρώτης ανταπόκρισης και σε λιγότερο από μισή ώρα μετά το σκάφος ανάκτησης την έβγαλε από το νερό. Το πλήρωμα του σκάφους έβγαλε τους αστροναύτες από την κάψουλα λίγο αργότερα.

Σημειώνεται πως η αποστολή χαρακτηρίζεται από μία σειρά από πρωτιές: Είναι η πρώτη «κανονική» πτήση ενός πιστοποιημένου από τη NASA συστήματος που έχει σχεδιαστεί για μεταφορά πληρωμάτων- κάτι που το περνά από τον τομέα της ανάπτυξης σε αυτόν των τακτικών πτήσεων- και η πρώτη φορά που διεθνές πλήρωμα τεσσάρων ατόμων εκτοξεύεται με αμερικανικό διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.

Από εδώ και πέρα, οι διαστημικές πτήσεις για τον ISS θα μοιάζουν με τη συγκεκριμένη. Αστροναύτες της NASA μαζί με αστροναύτες από άλλους διαστημικούς οργανισμούς θα εκτοξεύονται με την Crew Dragon κάψουλα της SpaceX, χωρίς οι ΗΠΑ να εξαρτώνται από τη Ρωσία, όπως γινόταν μέχρι τώρα.