7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Η γαλλοελληνική άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021» με τα Rafale

Η γαλλοελληνική άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021» με τα Rafale

Εντυπωσιακές ήταν είναι οι εικόνες από τη γαλλογερμανική άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021», με τα Rafale η οποία θα διεξαχθεί από 2 έως 4 Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχαν η γαλλική και η ελληνική πολεμική αεροπορία, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας και του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονέβ. 

Με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έγραψε «Στο τέλος της DVDay για την άσκηση #Skyros2021 ενημερώθηκα για τη συνεκπαίδευση μέσα στο κόκπιτ ενός #Rafale . #Ελλάδα και #Γαλλία συνεργαζόμαστε για σταθερότητα & ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Την "ΣΚΥΡΟΣ 21" άσκηση παρακολούθησε επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Άσκηση "SKYROS-21". RAFALE EN GRÈCE! Το Μέλλον μόλις ξεκίνησε!».

Η άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021»

Την Τρίτη, ολοκληρώθηκε η άφιξη της αποστολής προσωπικού και μέσων της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στο πλαίσιο της διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΣΚΥΡΟΣ 2021».

Σκοπός της «ΣΚΥΡΟΣ 2021» ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων, που θα διεξαχθούν ημέρα και νύχτα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)  συμμετείχε με αεροσκάφη Mirage 2000 και F-16, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με μονάδες επιφανείας, ενώ η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα αεροσκάφη RAFALE, δύο μεταγωγικά A400M Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT.

Η Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021 είχε καθορισθεί ως Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitor Day – DV DAY), η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας πρόσκτησης 18 αεροσκαφών RAFALE από τη χώρα μας.

Την DV DAY παρακολούθησαν η Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Γαλλική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.