Η φράση Μητσοτάκη που δείχνει τα ελληνικά «όρια» απέναντι στον Ερντογάν

Η φράση Μητσοτάκη που δείχνει τα ελληνικά «όρια» απέναντι στον Ερντογάν

Το να κρατάς στην πολιτική ισορροπίες και κυρίως να γνωρίζεις πότε θα πρέπει να κινηθείς προκειμένου να πάρεις αυτό που θέλεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν μάλιστα πρόκειται για θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, τότε η όποια επιλογή έχει μεγαλύτερο βάρος. 

Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει όλο το διάστημα που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου μία συγκεκριμένη τακτική. Ήπιοι τόνοι, απαντήσεις όποτε και όταν αυτές απαιτούνται αλλά κυρίως σταθερή αντίθεση στην οδό των επικοινωνιακών παιχνιδιών της Άγκυρας. Παρ' όλα αυτά όμως όλα έχουν τα όρια τους ειδικά όταν πρόκειται για τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλειαν την πιθανότητα μέχρι το τέλος Ιουλίου ο τούρκος πρόεδρος να προχωρούσε σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων. Είχαν μάλιστα ετοιμάσει και διάφορα σενάρια ελληνικών αντιδράσεων. Κάτι που τελικώς συνέβη. 

Και κάπου εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστες ώρες μετά από την παράνομη Νavtex αλλά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Αποφάσισε να στείλει μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο. Μια επιλογή η οποία επελέγη να γίνει μέσα από την συνάντηση του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών.  

«... Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Το νόημα προφανώς και κρύβεται στην τελευταία πρόταση, όπου έδειξε στην 'Αγκυρα ότι όλα έχουν τα όριά τους. Με τη φράση αυτή η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει με την συμπεριφορά της, στοιχείο που δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητο.  

Όποιος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται ο έλληνας πρωθυπουργός. Από την μία επιμένει να μην καθιστά συνομιλητή του τον Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη επιδιώκει βήμα-βήμα να κάνει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών, ζήτημα ευρωτουρκικών διαφορών.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, που όμως σιγά-σιγά φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο αυτή μάλιστα η Αθήνα μοιάζει να ποντάρει πολλά στον Εμμανουέλ Μακρόν που έχει ήδη «δείξει τα δόντια του» στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό απαρατήρητες δε θα πρέπει να περνάνε και οι εξαιρετικά θετικές δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.