Η εξάμηνη παράταση εκτονώνει την κρίση με τους δασικούς χάρτες

Η εξάμηνη παράταση εκτονώνει την κρίση με τους δασικούς χάρτες

Την κρίση που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, βάσει των οποίων πολλές περιοχές της χώρες έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες, ανά την επικράτεια να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απώλειας των περιουσιών τους και και σοβαρά επενδυτικά σχέδια να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, επιχειρεί να εκτονώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Χθες, προχώρησε στη χορήγηση οριζόντιας εξάμηνης παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων, σε συνέχεια συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ.Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά.

Η συνάντηση αυτή είναι σε συνέχεια όσων έχει δηλώσει, πρόσφατα, ο κ. Σκρέκας ότι «η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και θα τακτοποιήσει ζητήματα που ήταν εκκρεμή επί δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη.

Όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

Όπως, εξάλλου, έχει, αναφέρει το liberal markets, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετίζεται με εγκύκλιο του κ.Αμυρά, η οποία, όπως έχει αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι αντίθετη με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με σχετική υπουργική απόφαση (του Κ. Χατζηδάκη), αλλά και με παλαιότερες εγκυκλίους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν επιτρέπει την υποβολή αντιρρήσεων για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους, κάτι που, εν τέλει, δεν θα ισχύσει, ύστερα από την χορήγηση της εξάμηνης παράτασης. 

Ωστόσο, το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί έχοντας φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα και σε περιοχές με ιδιαίτερο καθεστώς, όπως τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, οι Κυκλάδες και τμήμα της Κρήτης, δεν σχετίζεται μόνο με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Αλλά έχει σχέση και με προβλήματα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση από τον νόμο 4389/2016 (του ΣΥΡΙΖΑ) οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις (δηλαδή τους οικισμούς αυθαιρέτων μέσα στους δασικούς ιστούς, που εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες) όσο και την εξαγορά καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αναφέρει το Liberal markets , η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ψηφίστηκε τον Μάιο του 2020 ο νόμος 4685/2020, ενώ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ενστάσεων, εκτός από τη χορηγηθείσα παράταση, προβλέπεται  και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Με τον τρόπο αυτό, τουλάχιστον, μέχρι να προχωρήσει στην ανακοίνωση των νέων πρωτοβουλιών η κυβέρνηση, κλείνει το μέτωπο  των πιθανών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτήσεις ακυρώσεως.

Η πρακτική αυτή θα άνοιγε  «νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγούσε σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, αλλά και σε μια ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών», όπως έχει αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.