8ος χρόνος, ημέρα 2272η
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022

Η επόμενη μέρα της πανδημίας περνάει μέσα από την ενίσχυση της εργασίας

Η επόμενη μέρα της πανδημίας περνάει μέσα από την ενίσχυση της εργασίας
Shutterstock

Βήμα, βήμα χτίζει το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορονοϊού. Μπορεί όλες οι προσπάθειες και όλα τα βλέμματα να είναι επικεντρωμένα στην επιχείρηση καταπολέμησης της «Όμικρον», όμως με μεθοδικές κινήσεις η κυβέρνηση φτιάχνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασίσει τη διαδρομή της μέχρι και τις προσεχείς εθνικές κάλπες, όταν το κύμα της πανδημίας θα έχει περιοριστεί.

Βασικό όχημα είναι η οικονομία, τα εργασιακά ζητήματα και κυρίως οι δράσεις μέσα από τις οποίες θα στηριχτούν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, άνεργοι και χαμηλόμισθοι.

Την ώρα που η επίσπευση των διαδικασιών για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ειλημμένη, νέα προγράμματα ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνιση τους για την καταπολέμηση αυτή τη φορά της ανεργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΕΔ θα προωθήσει την ανάπτυξη του συστήματος μαθητείας, με συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα εκκινήσει μέσα στη χρονιά, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

  • Την εισαγωγή ενός νέου νομικού πλαισίου για το εθνικό σύστημα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός νέου συστήματος για τη βελτίωση του ελέγχου ποιότητας των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την ιχνηλάτηση της προόδου και της επίδοσης των μαθητών στην αγορά εργασίας.
  • Την απλοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων μεθόδων και εργαλείων, όπως πλατφορμών ηλεκτρονικής μάθησης και ψηφιακού περιεχομένου κατάρτισης, τόσο για τους μαθητευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές
  • Την επαναξιολόγηση, επανασχεδιασμό και επικαιροποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών (με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών).
  • Την ανακαίνιση των κτιρίων των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ με βάση αισθητικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, με την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και της χωροταξικής τους λειτουργικότητας
  • Την υιοθέτηση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας στις ενότητες που διδάσκονται καθημερινά
  • Την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου γραφείων σταδιοδρομίας.
  • Τη διοργάνωση εκστρατείας προώθησης της μεταρρύθμισης και καθιέρωση του ρόλου του «Πρεσβευτή Μαθητείας».

Η παραπάνω πρωτοβουλία με αιχμή τον ΟΑΕΔ είναι μία από τις πολλές που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και θα επιχειρούν να δώσουν απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Θα είναι μία από τις συντονισμένες κυβερνητικές κινήσεις μέσα από τις οποίες θα επιχειρηθεί η χωρίς να αλλάξει σελίδα μετά από την περιπέτεια του κορονοϊού, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το επιτρέψουν.