Η… επόμενη ημέρα για τις ελληνικές startups

Η… επόμενη ημέρα για τις ελληνικές startups

Ένα «πακέτο» εργαλείων, χρηματοδοτικών και μη, για την ενίσχυση, τη δικτύωση και την εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης. Στελέχη της... ποντάρουν στο συγκεκριμένο είδος επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας πως η υψηλή προστιθέμενη αξία που το διακρίνει, μπορεί να συμβάλλει, καθοριστικά, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Προμετωπίδα» των πρωτοβουλιών είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, γνωστό κι ως «Elevate Greece», το οποίο αναμένεται να πάρει, σύντομα, το δρόμο της ψήφισης στην Βουλή. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν τα εξής χαρακτηριστικά: α) καινοτομία και β) δυνατότητα κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Η σύσταση του Μητρώου έχει οκτώ, βασικούς, στόχους:
1. Την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων
2. Τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν
3. Τη μεταξύ τους δικτύωση
4. Την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (bilingual platform)
5. Την παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών (KPIs) και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης όλου του ελληνικού οικοσυστήματος μέσω ειδικού dashboard με metadata analysis
6. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις
7. Τη λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλο έλξης για επενδυτές: Αngel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό
8. Τη στοχευμένη υποστήριξη τους με διάφορα μέτρα, π.χ. χρηματοδότηση από την πολιτεία (ΕΣΠΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων κ.λπ.

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης
Από εκεί και πέρα, δρομολογείται η παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels) για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece. Ειδικότερα, το 50% του χρηματικού ποσού που θα επενδύουν σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις του Μητρώου θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, για να μη γίνει καταστρατήγηση της διάταξης, κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί, ανά έτος, να επενδύει έως 300.000 ευρώ συνολικά, όπου 100.000 ευρώ είναι ανά επιχείρηση και μέχρι 3 επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως οι business angels είναι, συνήθως, ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν τόσο χρήµατα όσο και τεχνογνωσία σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.

Επιπλέον, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) αναμένεται να ...τρέξει ένα χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing). Ο λόγος για το πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, από το οποίο υπολογίζεται πως θα ενισχυθούν περισσότερες από 1.200 καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις. Κατά τα λεγόμενα του έτερου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη: «Αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, δυστυχώς, αυτήν την εποχή επειδή δεν έχουν τζίρους είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθούν. Έτσι, με αυτό το πρόγραμμα τους δίνουμε αρκετό “οξυγόνο” να ξεπεράσουν την κρίση και να φέρουν την αξία που όλοι αναμένουμε από αυτές τις εταιρείες».

Τέλος, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, μπορούν να στραφούν στο θεσμό των μικροπιστώσεων. Στο πλαίσιο αυτής της εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης, θα συσταθούν εταιρείες, οι οποίες θα χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, έως 25.000 ευρώ, για κεφάλαιο κίνησης και κάλυψη των επενδυτικών τους αναγκών. Τα χρήματα θα προέρχονται από το μετοχικό τους κεφάλαιο, δηλαδή από τους πόρους της εταιρείας που θα έχει δημιουργηθεί, όχι από καταθέσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που στο συγκεκριμένο θεσμό δεν τίθενται τραπεζικά κριτήρια και απαγορεύονται οι εμπράγματες εξασφαλίσεις. Συνεπώς, τα χρήματα θα δίνονται από τον ιδιώτη σε ιδιώτη, έναντι τόκου. «Βάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα δημιουργήσουμε στην πορεία κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τους παρόχους μικροπιστώσεων», δήλωσε, προσφάτως, ο κ. Τσακίρης, ξεκαθαρίζοντας πως απαιτείται χρόνος για να ωριμάσει το συγκεκριμένο εργαλείο.