Η επενδυτική «επέλαση» της CVC φτάνει ως το Σαν Αντόνιο και πιέζει τη Serie A

Η επενδυτική «επέλαση» της CVC φτάνει ως το Σαν Αντόνιο και πιέζει τη Serie A

Οι χαλαρότεροι κανόνες πολυ-ιδιοκτησίας που προκρίνει το ΝΒΑ έχουν «υποχρεώσει» την εταιρία CVC να... τρέχει προς κάθε επενδυτική ευκαιρία. Ο ιδιωτικός όμιλος κεφαλαίων από το Λουξεμβούργο βρίσκεται σε ιδιαιτέρως προχωρημένες συζητήσεις με τη διοίκηση των Σαν Αντόνιο Σπερς για την αγορά του 15% των μετοχών της ομάδας του Τέξας. Προ ημερών, «διέρρευσε» ότι η αμερικανική Λίγκα αποφάσισε να επιτρέψει σε επιχειρηματικά γκρουπ να κατέχουν μέρος των μετοχών σε περισσότερες από μία ομάδες.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει στους 30 οργανισμούς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις. Εφόσον οι οικογένεια Χολτ δεχθεί να παραχωρήσει το 15% στη CVC, η αξία της ομάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,4 δισ.. Η εταιρία από το Λουξεμβούργο θα επιδιώξει να ζητήσει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο των Σπερς, απαιτώντας βεβαίως και λόγο και ψήφο σε εμπορικές συναλλαγές. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ ανακοίνωσε επισήμως τη σύμπραξη με τη CVC, με σκοπό της δεύτερης να ενισχύσει την εμπορική οντότητα της FIVB σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Ο όμιλος από το Λουξεμβούργο θα επενδύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για την εμπορική εκμετάλλευση αγώνων τόσο εθνικών ομάδων και όσο και σημαντικών διασυλλογικών τουρνουά, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. 

Η CVC, που έχει σημαντικό μερίδιο εκμετάλλευσης και αγώνων ράγκμπι, συνεχίζει την «επέλασή» της στα σπορ, πιέζοντας και τις ομάδες της Serie A να δεχτούν την πρόσφατη πρότασή της. Η κοινοπραξία της με τον ιταλικό όμιλο επενδύσεων FSI έφερε τον περασμένο Νοέμβριο αρχική συμφωνία για αγορά του 10% των μετοχών της ιταλικής λίγκας, με αντάλλαγμα επενδύσεις 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχο την «εκτόξευση» της εμπορικότητας του Καμπιονάτο. 

Οι 20 ομάδες της Serie A είχαν ψηφίσει ομόφωνα τη συμφωνία, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά. Με επιστολή της στους συλλόγους, η CVC ξεκαθάρισε ότι θα αποσύρει άμεσα την πρότασή της, αν δεν επικυρωθεί άμεσα η συνεργασία! Η κοινοπραξία επιθυμεί να προχωρήσει, θεωρώντας σημαντική την παρουσία των Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Μίλαν. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πάντως, «Γιούβε» και Ιντερ φέρονται να είναι πλέον αντίθετες με τη σύμπραξη.