Η Ελλάδα θα πληρώσει 312.500 σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου - Ήταν υπό κατάληψη από αλληλέγγυους

Η Ελλάδα θα πληρώσει 312.500 σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου - Ήταν υπό κατάληψη από αλληλέγγυους

Ένα βαρύ πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ καλείται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για τις καταλήψεις των αλληλέγγυων στο ξενοδοχείο City Plaza μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο εν λόγω δικαστήριο καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της για τερματισμό της κατάληψης που τελούσε στο ξενοδοχείο της από τις 22 Απριλίου 2016.

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 όταν η κυρία Παπαχελά έκανε το «λάθος», όπως αποκάλυπτε στον Φιλελεύθερο, πριν από τρία χρόνια να δηλώσει στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα μπορούσε να προσφέρει προς ενοικίαση για τη στέγαση προσφύγων το ξενοδοχείο της, που ήταν κλειστό λόγω της οικονομικής κρίσης έπειτα από 36 χρόνια λειτουργίας.

Την ίδια περίοδο, περίπου 16 ιδιοκτήτες μεγάλων ανεκμετάλλευτων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, με ενεργά ΑΦΜ, είχαν μπει στην ίδια λίστα της Υπατης Αρμοστείας, όπως αναφέρει η κα Παπαχελά, και μέσα σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκαν όλα, όχι να έχουν ενοικιαστεί, αλλά να έχουν καταληφθεί από πρωτοβουλίες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες.
 

Αναλυτικά η απόφαση:

pdf

Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα που αντίκρισε το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου στο City Plaza της οδού Αχαρνών η ιδιοκτήτριά του, Αλίκη Παπαχελά ήταν απογοητευτική με γκρεμισμένους τοίχους, ξηλωμένες μοκέτες, σκισμένες ταπετσαρίες, κατεστραμμένα κρεβάτια και στρώματα, ξεχαρβαλωμένες πρίζες, εξαφανισμένες τηλεοράσεις.

«Οι καταληψίες είχαν πίσω τους μια θηριώδη γερμανική ΜΚΟ που τους χρηματοδοτούσε και είχαν εξασφαλίσει την πλήρη πολιτική κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι υπήρχαν τρεις εισαγγελικές εντολές εκκένωσης και μία δικαστική απόφαση, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να επέμβουν για να εκκενώσουν το κτίριο, λέγοντάς μου ότι δεν έχουν πολιτική εντολή!» υποστήριζε η κ. Παπαχελά.