Η διπλή ανάπλαση φέρνει επενδυτές και νέα πρότζεκτ

Η διπλή ανάπλαση φέρνει επενδυτές και νέα πρότζεκτ

Τη θέση τους στο real estate του Βοτανικού και του Ελαιώνα σπεύδουν να κλειδώσουν οι μεγάλοι παίκτες των ακινήτων, ύστερα και από τις πρόσφατες υπογραφές των συμβάσεων για τη διπλή ανάπλαση. Και αυτό διότι οι συνοικίες του Βοτανικού και του Ελαιώνα στα δυτικά των Αθηνών αντιπροσωπεύουν μία από τις λιγοστές περιοχές του κέντρου της Αθήνας με ισχυρές προοπτικές για υπεραξίες. Τα έργα, οι προοπτικές και οι δυσκολίες.

Τη θέση τους στο real estate του Βοτανικού και του Ελαιώνα σπεύδουν να κλειδώσουν οι μεγάλοι παίκτες των ακινήτων, ύστερα και από τις πρόσφατες υπογραφές των συμβάσεων για τη διπλή ανάπλαση. Και αυτό διότι οι συνοικίες του Βοτανικού και του Ελαιώνα στα δυτικά των Αθηνών αντιπροσωπεύουν μία από τις λιγοστές περιοχές του κέντρου της Αθήνας με ισχυρές προοπτικές για υπεραξίες.

Μέχρι και πριν από ένα χρόνο η τιμή ανά τ.μ. ανερχόταν σε έως 1.000 ευρώ, ενώ σήμερα παλαιά βγαίνουν στην αγορά έναντι τουλάχιστον 1.300 ευρώ.

Αν εξάλλου, ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή όπου δρομολογείται η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας διαθέτει δύο σταθμούς μετρό (Ελαιώνας και Κεραμεικός) και περικλείεται από κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Ιερά Οδός, η Λεωφ. Αθηνών-Κορίνθου, ο Λεωφόρος Κηφισού, η Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και η οδός Πειραιώς γίνεται αντιληπτό γιατί οι προοπτικές για εξασφάλιση υπεραξιών είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Όσον αφορά το πρότζεκτ της διπλής ανάπλασης, οι αγωγές που κατατέθηκαν δεν απειλούν την πορεία υλοποίησής του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει το γήπεδο και την ίδια χρονική περίοδο θα ξεκινήσουν οι λεγόμενες πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, βάσει του προγραμματισμού του Δήμου Αθηναίων.

Το πρότζεκτ της κατασκευής του νέου γηπέδου στο Βοτανικό ευνοείται και από το γεγονός ότι διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 90 εκατ. ευρώ για τα έργα ανάπλασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, στην περιοχή του Ελαιώνα-Βοτανικού υπάρχει ένα…ντόμινο μεγάλων αναπλάσεων. Σε απόσταση δηλαδή αναπνοής, η Dimand δρομολογεί την ανάπλαση της έκτασης 50 στρεμμάτων του εργοστασίου της πρώην Softex με στόχο τη δημιουργία  χώρων γραφείων, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί η δημιουργία κατοικίας, μια και η κοντινή απόσταση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποτελεί δέλεαρ.

Σε κάθε περίπτωση, η τοποθεσία του ακινήτου είναι κομβική, εάν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται ανάμεσα στις Λεωφόρους Κηφισού και Αθηνών, σε απόσταση 800 μέτρων από τον σταθμό μετρό «Ελαιώνας» και περίπου 1.000 μέτρα από τον σταθμό «Κεραμεικός».

Στα σύνορα της έκτασης της πρώην Softex βρίσκεται το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Θα περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας και θα αποτελείται από τέσσερα κτήρια.

Ύστερα από τη θετική γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Αττικής, το έργο προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης, δηλαδή στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρίας που θα κατασκευάσει τον σταθμό ΚΤΕΛ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τα ΚΤΕΛ προβλέπει και την ανάπτυξη ξενοδοχείου με δυναμικότητα 90 κλινών και θέα στην Ακρόπολη.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το τρίτο διαμέρισμα της Αθήνας, που περιλαμβάνει τις περιοχές Μαρκόνι, Βοτανικός, Ρουφ, Κεραμεικός-Μεταξουργείο, Ελαιώνας, Θησείο και Πετράλωνα, θα επωφεληθεί από τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, σημαντικός αριθμός παλαιών μονοκατοικιών κατεδαφίζεται προκειμένου να κατασκευαστούν στη θέση τους κτίρια διαμερισμάτων.

Αυτή τη στιγμή, στον Βοτανικό η τιμή ανά τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 20 χρόνων, σε απόσταση 800 μέτρων από τον σταθμό Κεραμεικός ξεκινάει από περίπου 1.200 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με την εγγύτητα προς το Μετρό. Διαμερίσματα νεόδμητα, που έχουν κατασκευαστεί πριν τις ανατιμήσεις, και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μετρό πωλούνται τουλάχιστον από 2800 ευρώ ανά τ.μ.

Παρά όμως, τις καλές προοπτικές που εμφανίζουν οι περιοχές του Βοτανικού και του Ελαιώνα, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ορισμένοι παράγοντες που δυσκολεύουν τα επενδυτικά πρότζεκτ.

Ο λόγος για την πράξη εφαρμογής που απαιτείται για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης κατά την υλοποίηση έργων αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων. Δεδομένου ότι μία πράξη εφαρμογής για να ολοκληρωθεί μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, η αγορά και ανάπλαση μεγάλων εκτάσεων γης, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα.