Η Αστυπάλαια φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς - Παράθυρο για ένα «πράσινο» μέλλον
Κυρ. Μητσοτάκης

Η Αστυπάλαια φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς - Παράθυρο για ένα «πράσινο» μέλλον

Το μέλλον στην Αστυπάλαια έρχεται νωρίτερα, αυτό που κάνουμε είναι ένα ξεκίνημα, ανοίγουμε ένα παράθυρο σε καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το νησί των Δωδεκανήσων κατά την παρουσίαση του σχεδίου μετατροπής του σε ένα από τα πρώτα ενεργειακά αυτόνομα νησιά.

«Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση, φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική μνεία για την πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας και τον ενεργειακό της μετασχηματισμό.

Κινήσεις όπως αυτή στην Αστυπάλαια συμβολίζουν ακριβώς την ανάγκη πράσινης μετάβασης και αντιμετώπισης αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης της κλιματικής αλλαγής, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, απαιτεί να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού.

Έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας μετατροπής του νησιού σε ενεργειακά αυτόνομα είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας eAstypalaia μέσω της οποίας οι κάτοικοί του, θα μπορούν, μέσω επιδοτήσεων να αντικαταστήσουν το συμβατικό τους αυτοκίνητο με ηλεκτρικό, καθώς και να επιδοτηθούν για την απόκτηση ηλεκτρικού δίκυκλου.

Επεσήμανε ότι πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή με πολύ ταχείς ρυθμούς, ότι η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος, ότι εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή.

Από τη μεριά του ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess αφού σημείωσε πως είναι η καλύτερη ομιλία στο πιο όμορφο μέρος που έχει κάνει, τόνισε πως το νησί είναι το εργαστήριο της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ενέργεια. «Τα αποτελέσματα του project στην Αστυπάλαια θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση και σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως «η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού και παράδειγμα καλής συνεργασίας κρατικών φορέων και ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, ο κ.Diess επεσήμανε πως η Volkswagen με δράσεις της συμβάλλει σε ένα καλύτερο, πιο πράσινο και αυτόνομο μέλλον.

«Καλωσορίζουμε το μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα επιδοτήσεων που θα δοθούν για αντικατάσταση των παλαιότερων οχημάτων με φιλικά στο περιβάλλον οχήματα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα «e-astypalea.gov.gr» και οι βασικοί όροι και τα ποσά επιδότησης είναι τα εξής:

  • Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται ενίσχυσης 40% και μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ όφελος 3.000 ευρώ μπορούν να έχουν και με την απόσυρση του συμβατικού αυτοκινήτου.
  • Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα επιδότησης 40% και μέχρι 15.000 ευρώ. Η απόσυρση ύψους 4.000 ευρώ είναι υποχρεωτική.
  • Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότησης 20% και έως 1.000 ευρώ με προαιρετική απόσυρση 800 ευρώ.
  • Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.
  • Για αγορά φορτιστή, νοικοκυριά και ταξί επιδοτούνται με 500 ευρώ κι επιχειρήσεις με 400 ευρώ.
  • ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων αλλά προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και κατά 500 ευρώ για απόκτηση δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.
  • Φυσικά πρόσωπα και ταξί, δικαιούνται την υποβολή μίας αίτησης για ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτησης έως 30 συνολικά ηλεκτρικών οχημάτων. Εξ αυτών έως 10 ποδήλατα και μέχρι 20 αυτοκίνητα/βαν.   

Διαβάστε ακόμα:

«Σύμβολο η Αστυπάλαια για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης»

CEO Volkswagen: Θα μεταμορφώσουμε το νησί - Πράσινη ενέργεια και ηλεκτρονική κινητικότητα