Η «αποκάλυψη» του Ν. Παππά φέρνει νευρική κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ

Η «αποκάλυψη» του Ν. Παππά φέρνει νευρική κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση πανικού o ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βγάλει από τον κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να αποφύγει εκρήξεις στο εσωτερικό του, όπου οι 53+ αλλά και παλαιά στελέχη είναι έτοιμα να εξαπολύσουν μύδρους σε βάρος του. Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει να εξαϋλώνεται η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της κεντροαριστεράς και να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ, που εξακολουθεί να αναζητεί τον δρόμο του.

Το «Παππάς gate» αλλάζει εκ νέου το σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα αφού η στενή του σχέση με τον πρώην υπουργό του καθιστά δύσκολη την όποια προσπάθεια να τον αφήσει πίσω και να τον φωτογραφίσει ως «βαρίδι», παρ' ότι στενοί του συνεργάτες δείχνουν να τηρούν αποστάσεις.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέκου Φλαμπουράρη, «μέντορα» του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος χθες ανέφερε, αφού έκανε λόγο για μια ιδιωτική συζήτηση μεταξύ των Ν. Παππά και Σ. Μιωνή, ότι «όταν αποδειχθεί η πιστότητα της συνομιλίας τότε θα μιλήσουμε».

Αποστάσεις τηρούν και τα παλαιά στελέχη τα οποία αναμένουν τις εξελίξεις αλλά και τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος για να μιλήσουν. Άλλωστε οι κόντρες τους με τον Νίκο Παππά ήταν και είναι διαρκείς. Και κατά την περίοδο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις δύο μεγάλες ήττες σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης απέδιδαν στον Νίκο Παππά επιθέσεις που δέχονταν από φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, θεωρώντας ότι είχε τη δυνατότητα να προβαίνει σε άμεσες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μοιάζει με καζάνι που βράζει. Το Σάββατο συνεδριάζει η επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος. Σε αυτή μετέχει και ο Νίκος Παππάς αλλά και άλλα στελέχη καθώς και μεγάλος αριθμός όσων εκπροσωπούν την αποκαλούμενη Προοδευτική Συμμαχία.

Ενα ερώτημα είναι το αν θα ανοίξει θέμα Παππά. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της αποκαλούμενης Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να λάβουν θέση, δεδομένης της στήριξης που παρέχει ο πρώην υπουργός στην ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν δεν έχουν δείξει ενόχληση, ανάλογη με αυτή που έδειξαν για τον Παύλο Πολάκη, την ύπαρξη και δραστηριοποίηση του οποίου φαίνεται να έχουν αποδεχθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια στιγμή δείχνει να έχει απωλέσει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι πραιτωριανοί στην παρούσα φάση έχουν αναλάβει να τον θέσουν εκτός κάδρου ως προς τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του πάλαι ποτέ στενού του συνεργάτη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο non paper που εκδόθηκε χθες και το οποίο αν και δείχνει να στηρίζει και να καλύπτει τον Νίκο Παππά σημειώνει ότι «… ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν τίποτα».

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου επιχειρεί να εμφανίσει ως «αφελή» τον Νίκο Παππά και να δώσει την εικόνα ότι «παγιδεύτηκε» έχοντας ενδεχομένως «αυταπάτες» σχετικά με την υπόθεση που ο ίδιος επέλεξε να διαχειριστεί και στην οποία εμφανίζεται μεταξύ άλλων να δηλώνει πως θα καλέσει τον Παπαγγελόπουλο να του φέρει την Τουλουπάκη.

«Αποχαιρέτα» το κέντρο που… χάνεται

Το «Παππάς gate» προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που ετοιμαζόταν να καταλάβει το… κέντρο και να δείξει ότι στρέφεται στην σοσιαλδημοκρατία. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται και με εξαίρεση όσους έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν συμμετοχή, δύσκολα θα καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο του. Δηλαδή την απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Αλέκος Φλαμπουράρης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει τεθεί θέμα απορρόφησης του ΚΙΝΑΛ αλλά συμπόρευσης και συστράτευσης στα πλαίσια μια κεντροαριστερής συμμαχίας.

Η αδυναμία διαχείρισης των εξελίξεων δίνει μια ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Φώφη Γεννημάτα μπορεί να την εκμεταλλευτεί. Η δυναμική του κόμματός της παραμένει στάσιμη μετά τις εκλογές του 2019.

Έχοντας επιλέξει να πατά σε δύο βάρκες και να επιτίθεται με κάθε ευκαιρία και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι βρίσκεται στο κέντρο. Αντιθέτως εμφανίζεται ακόμη και στην περίπτωση των αποκαλύψεων τόσο για το παρακράτος όσο και για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί «μαγαζιού» και χρημάτων που «κάποιοι βγάζουν» να επιχειρεί να μείνει εκτός ζώνης πυρός.

Εκλογή από τη βάση;

Στο επιτελείο πάντως του Αλέξη Τσίπρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την εσωστρέφεια και να ανοίξουν το καπάκι για να ξεθυμάνει το εκρηκτικό κλίμα εξετάζουν να ανοίξουν και θέμα εκλογής του προέδρου από τη βάση.

Και αυτό προκειμένου να αναβαπτιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος "καίει" το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει υπερασπιζόμενος τους Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρόταση αυτή έχει πέσει εκ νέου στο τραπέζι ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στο συνέδριο ή και μετά από αυτό. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει να βρεθεί και ο ανάλογος αριθμός ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν. Κάτι που προς το παρόν, από τις εξορμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών προστριβών και της πορείας προς την σοσιαλδημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις εξελίξεις στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, όσο, κυρίως την υπόθεση Παππά.

Υπόθεση δύσκολη, δεδομένης της στενής σχέσης των δύο ανδρών και του γεγονότος ότι προς το παρόν ο πάλαι ποτέ νούμερο 2 του ΣΥΡΙΖΑ και της μετέπειτα κυβέρνησης δεν δείχνει διατεθειμένος να παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαχειριστεί και την κόντρα που έχει ανακύψει μεταξύ του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι εκατέρωθεν βολές είναι συνεχείς όπως και τα μηνύματα των δύο προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ένας αδειάζει τον άλλο με κάθε ευκαιρία, ενώ και οι δύο δηλώνουν πως έχουν τη στήριξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το χθεσινό non paper αποτυπώνει έναν πανικό όχι μόνο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και για ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις που δεν αφορούν μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση.