7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Η Άγκυρα «μελετά» ακόμη τις προτάσεις των Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Άγκυρα «μελετά» ακόμη τις προτάσεις των Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP Images

Η Τουρκία εξακολουθεί να μελετά τις προτάσεις των Ταλιμπάν και άλλων χωρών όσον αφορά τη συμμετοχή της στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Υπάρχουν αιτήματα συνεργασίας προερχόμενα από τους Ταλιμπάν και από ορισμένες χώρες για την επαναλειτουργία (σ.σ. του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι). Τα εξετάζουμε όλα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. «Όμως το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου», πρόσθεσε.

«Η ασφάλεια να είναι εγγυημένη»

Σύμφωνα με τον Τσαβούσοβλου, μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια του αεροδρομίου. Όμως η ασφάλεια «πρέπει να είναι εγγυημένη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός.

Η Άγκυρα σκεφτόταν να εμπιστευτεί το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι στις «στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις ενός κράτους». «Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε εμείς και άλλες χώρες», εξήγησε.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν, ενόψει της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου «το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ