7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Washington Post: H Ρωσία παρέχει στο Ιράν ενα εξελιγμένο στρατιωτικό δορυφόρο

H Ρωσία παρέχει στο Ιράν ενα εξελιγμένο στρατιωτικό δορυφόρο
Iranian Defense Ministry via AP

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στο Ιράν έναν προηγμένο δορυφόρο για τον οποίο αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση στρατιωτικών στόχων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης πληροφοριών της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ οι οποίοι αναφέρουν ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει το Ιράν με τον δορυφόρο «Kanopus-V» εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Η Washington Post ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης έχουν πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη Ρωσία από το 2018 για να διαπραγματευτούν τους όρους της συμφωνίας για την αγορά του δορυφόρου, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες βρίσκονταν στο Ιράν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση λειτουργίας του.

Στο μεταξύ το Ιράν είχε εκτοξεύσει τον Απρίλιο του 2020, τον στρατιωτικό δορυφόρο «Noor» για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε ένας εγχώριας κατασκευής πύραυλος, χωρίς ωστόσο η αποστολή να στεφθεί με επιτυχία σύμφωνα ισραηλινές και αμερικανικές πηγές.

Ένας αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή δήλωσε στην Post ότι ο «Kanopus-V» διαθέτει εξ' ολοκλήρου ρωσική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης κάμερας με ανάλυση 1,2 μέτρων μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις τρέχουσες δυνατότητες του Ιράν, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται πολύ πίσω από την ποιότητα των αντίστοιχων αμερικανικών και ισραηλινών.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ιράν θα μπορούσε να μοιραστεί τις εικόνες με τους συμμάχους του σε ολόκληρη την περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και οι πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.