Goldman Sachs: Οι νέες προβλέψεις για μετοχές και εμπορεύματα με φόντο τον πληθωρισμό

Goldman Sachs: Οι νέες προβλέψεις για μετοχές και εμπορεύματα με φόντο τον πληθωρισμό

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών, του πετρελαίου και του χρυσού ανάλογα με το αν η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική ή παρατεταμένη; Η Goldman Sachs αναλύει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού σε μετοχές και εμπορεύματα, δίνοντας το στίγμα για τις επενδυτικές επιλογές του επόμενου 12μηνου, όσο δηλαδή εκτιμάται σήμερα ότι θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών.

Ακολουθούν οι απόψεις των αρμόδιων αναλυτών της αμερικανικής τράπεζες για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς και για τα εμπορεύματα:

Μετοχές: Αναλυτές: Μπεν Σνάιντερ, Λίλια Πέιταβιν και Σίζαρ Μάσρι

ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός εν γένει δίνει ώθηση στα ονομαστικά έσοδα αλλά συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν τα αυξανόμενα κόστη πρώτων υλών. Ωστόσο, η GS εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών του S&P 500 θα ενισχυθούν έστω οριακά. Οι αναλυτές υποστηρίζουν παράλληλα ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τη μείωση των περιθωρίων το 2022, ακόμα και σε πληθωριστικό περιβάλλον, δεδομένης της τιμολογιακής ισχύος που διαθέτουν και της αυξημένης παραγωγικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα αναρριχηθεί έως τις 5.100 μονάδες στα τέλη του 2022, με ώθηση από την ισχυρή αύξηση κερδών. Έχει δηλαδή περιθώρια ανόδου της τάξης του 8% με βάση τις χθεσινές τιμές.

Ευρώπη

Η εκτίμηση των αναλυτών του οίκου για επιτάχυνση του πληθωρισμού θα ωφελήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός ευνοεί τα «πραγματικά assets». Ένα ελαφρώς πιο πληθωριστικό περιβάλλον είναι επίσης καλό για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε απόλυτους όρους δεδομένων ότι α) μειώνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, κάτι που παραδοσιακά αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη και β) η Ευρώπη διαθέτει περισσότερους κλάδους από τις ΗΠΑ, οι οποίοι τα πηγαίνουν καλύτερα σε συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού.

Κάτω από την επιφάνεια των αγορών, η αύξηση των τιμών πρώτων υλών δημιουργεί μεγάλη διασπορά μεταξύ των κλάδων: Στους νικητές είναι οι μετοχές που διαθέτουν τιμολογιακή ισχύ και μικρότερα ποσοστά ιδιωτικών ετικετών, καθώς έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στις τιμές την αύξηση του κόστους. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις με αδύναμα λειτουργικά περιθώρια και αυτές με υψηλότερο ενεργειακό κόστος ως ποσοστό των εσόδων, «τιμωρούνται».

Η Goldman δίνει σύσταση «overweight» στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους πιο ωφελημένους σε συνθήκες υψηλότερων πληθωριστικών προσδοκιών και επιτοκίων. Αντιθέτως, δίνει σύσταση «underweight» σε κλάδους όπως των καταναλωτικών προϊόντων και προσωπικής φροντίδας, των φαρμάκων και των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και των πρώτων υλών.

Αν οι πληθωριστικές πιέσεις γίνουν πιο σταθερές από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τότε θα υπάρξει σημαντικό repricing στην αγορά ομολόγων, το οποίο οι μετοχές τείνουν να απορροφούν ικανοποιητικά.

Εμπορεύματα – Αναλυτές: Ντάμιεν Κουρβάλιν, Ζαμπίν Σελς, Μίκαιλ Σπρόγκις

Ενέργεια και βασικά μέταλλα:

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα ωφεληθούν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από αυξήσεις επιτοκίων. Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι τα εμπορεύματα παραμένουν ένα από τα καλύτερα μέσα αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού. Διότι τα εμπορεύματα είναι spot assets των οποίων οι τιμές δεν εξαρτώνται από τις μελλοντικές προσδοκίες αλλά αντιθέτως από το τρέχον επίπεδο της ζήτησης σε συνάρτηση με το τρέχον επίπεδο της προσφοράς και ως αποτέλεσμα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση έναντι του βραχυπρόθεσμου εκτιμώμενου πληθωρισμού.

Επίσης, τα εμπορεύματα συνεχίζουν να είναι ένα από τα λίγα μέσα αντιστάθμισης έναντι του στασιμοπληθωρισμού, ακριβώς γιατί οι αυξήσεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τα βασικά μέταλλα προϋποθέτουν την εξισορρόπηση της ζήτησης με την ελλιπή προσφορά, που είναι η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα.

Πολύτιμα μέταλλα:

Ο χρυσός λειτουργεί ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου μιας μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή της παρατεταμένης ανόδου του πληθωρισμού. Αν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια, τη στέγαση ή την εργασία εδραιωθούν περαιτέρω, μπορεί να ενισχυθούν οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό.

Ο χρυσός θα σημειώσει ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις σε συνθήκες αυξανόμενου πληθωρισμού όπου η Fed θα παραμένει πιο «απαισιόδοξη» από το αναμενόμενο. Μία πιο αισιόδοξη από το αναμενόμενο Fed θα μπορούσε να πλήξει τον χρυσό, όμως οι φόβοι σε αυτή την περίπτωση για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ύφεση μπορούν τελικά να προσφέρουν και πάλι στήριξη στις τιμές του χρυσού. Εν κατακλείδι, η Goldman εκτιμά ότι ο χρυσός θα σημειώσει ικανοποιητικές επιδόσεις μέχρι να εξασθενήσει ο πληθωρισμός.