Γλιτώσαμε σχεδόν 4.500 θανάτους
Μελέτη Ελλήνων ερευνητών

Γλιτώσαμε σχεδόν 4.500 θανάτους

Σχεδόν 4.500 θανάτους γλίτωσαν τα περιοριστικά μέτρα που πήραμε έγκαιρα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων ερευνητών, οι οποίοι συνέταξαν μελέτη που βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Journal.

Μάλιστα, η μελέτη, ανέδειξε ότι τα μέτρα ήταν τόσο αποτελεσματικά, που ξεπέρασαν και τις ευνοϊκότερες προβλέψεις που εκτιμούσαν ότι ως τη λήξη του lockdown, οι θάνατοι θα έφταναν τους 142, όταν στην πραγματικότητα είχαμε 136, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μονάδα αντιπροσωπεύει μια ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, η απόσταση αναδεικνύεται το πιο ισχυρό μέτρο και για την "επόμενη μέρα", καθώς διακόπτει την αλυσίδα μετάδοσης κρατώντας περισσότερο κόσμο υγιή και απαλλάσσοντας τον πληθυσμό από την αμφιβολία αν θα περάσει τη νόσο ελαφρά ή βαριά, ανάλογα με τον τρόπο ανταπόκρισης του οργανισμού του.

Και επιπλέον, με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά και την τήρηση των αποστάσεων και των λοιπών προστατευτικών μέτρων, τώρα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης σποραδικών περιστατικών από το σύστημα υγείας, ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε πίσω και να επαναφέρουμε σκληρά μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία.

O αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, ο  πνευμονολόγος – επιμελητής Α' του νοσοκομείου «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς και ο δρ Ηλίας Γκούντας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, στη μελέτη τους για την έγκαιρη λήψη μέτρων στη χώρα μας και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, διαπιστώνουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα είχε καταρρακωθεί αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία γλίτωσαν τους Έλληνες από 4.360 θανάτους.

Υπογραμμίζοντας την έλλειψη εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο στόχος των μέτρων κοινωνικής απόστασης στόχευαν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας και στην καθυστέρηση προσβολής των πολιτών, ώστε ο αριθμός των περιστατικών να είναι διαχειρίσιμος από το σύστημα υγείας.

Κλίνες εντατικής

Μιλώντας στο Liberal, ο κ. Γκούντας, υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός βρήκε τη χώρα μας με πολύ μικρό αριθμό κλινών εντατικής. Συγκεκριμένα, αναλογούσαν 6 κλίνες εντατικής ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός κατά 47,8% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το σύστημα υγείας ξεκίνησε με διαθεσιμότητα μόλις 120 κλινών για τον covid -19, ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι κλίνες ΜΕΘ για τον νέο κορονοϊό φθάνουν τις 351, ενώ συνολικά το σύστημα υγείας έχει αυξήσει κατά πολύ τη δυναμικότητά του σε περίπου 1000 κλίνες εντατικής.

Σύμφωνα με τον κ. Γκούντα, χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και lockdown, οι ανάγκες σε κλίνες εντατικής θα έφταναν τις 2.400.

Νοσηλεία

Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζοντας τη μέση νοσηλεία χωρίς εντατική για 15 ημέρες. Στην περίπτωση της ανάγκης για εντατική υπολογίστηκε επιπλέον 14ημερη νοσηλεία. Το ενδεχόμενο θανάτου, υπολογίστηκε στο 15% των νοσηλευομένων σε απλό θάλαμο και 50% σε εντατική.

Λαμβάνοντας ως δείκτη μεταδοτικότητας το Ro στο 2,6 (δηλαδή ένας ασθενής μεταδίδει τη νόσο σε 2,6 άτομα), το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε εκτιμούσε ότι ανάγκη νοσηλείας θα είχε το 8,5% του πληθυσμού και το 4,5% θα χρειαζόταν εντατική.

Θάνατοι

Με τα δεδομένα αυτά, και με το σενάριο βάσης, οι θάνατοι ως τις 27 Απριλίου (λήξη lockdown) θα ήταν 142, όταν στην πραγματικότητα είχαμε 136 θανάτους.

Αφαιρώντας όμως τα μέτρα αποστασιοποίησης, οι θάνατοι θα έφταναν τους 860 ανθρώπους. Και στο ποσό αυτό θα έπρεπε να προστεθούν όσοι δεν θα μπορούσαν να βρουν κρεβάτι εντατικής για να νοσηλευτούν παρότι θα το χρειάζονταν. Εδώ, ο αριθμός γίνεται αμείλικτος και ανεβαίνει στις 3.500. Αθροιζόμενα τα ποσά αυτά, σύμφωνα με το μοντέλο, θα έφταναν στις 27 Απριλίου στις 4.360 άτομα.

Σύνολο ασθενών

Με το υπάρχον μοντέλο, ο συνολικός αριθμός περιστατικών covid - 19 εκτιμήθηκε στις 10.000 πληθυσμού, ενώ στην περίπτωση της απουσίας των μέτρων κοινωνικής απόστασης, θα έφτανε τις 230.000 πληθυσμού.

Με τα μέτρα αυτά, το Ro αναμενόταν να πέσει στο 0,52, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές δηλώσεις του καθηγητή Τσιόδρα, ο δείκτης Ro είναι κάτω από μισό.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που είναι πάνω από 70 ετών είναι 14,8%, πλησιάζοντας τις εκτιμήσεις του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε και προέβλεπε ότι το 13% του πληθυσμού θα χρειαζόταν νοσηλεία αν μολυνόταν με τον ιό.

AP Photo