Γιατί δεν είναι ποτέ νωρίς για να ασφαλιστώ;

Γιατί δεν είναι ποτέ νωρίς για να ασφαλιστώ;

Όταν είμαστε νέοι βλέπουμε τη ζωή μας με αισιοδοξία και μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένας απεριόριστος ορίζοντας δυνατοτήτων και επιλογών. Είναι λογικό να μην βλέπουμε σε «πρώτο πλάνο» την πιθανότητα να μας συμβεί κάποιο απρόοπτο και γι’ αυτό δεν έχουμε στις πρώτες μας προτεραιότητες να ασφαλίσουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Αυτή όμως είναι η συνηθέστερη παγίδα η οποία παραπλανά τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς και μας εμποδίζει να δούμε καθαρά και με ρεαλισμό τα απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής. Αυτή η πανδημία όμως έδειξε με τον πιο απόλυτο και αιφνιδιαστικό τρόπο ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία βεβαιότητα και ότι τα σχέδια μας είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν από συνθήκες τις οποίες δεν είναι ανθρώπινα δυνατόν να προβλέψουμε. Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε όσο πιο καλά γίνεται για να τις αντιμετωπίσουμε, ιδανικά όσο πιο νωρίς γίνεται.

Η ασφάλιση σε νεαρή ηλικία είναι σίγουρα μια σοφή επιλογή, γιατί, εκτός του ότι θωρακίζουμε τους εαυτούς μας από αυτές ακριβώς τις απρόβλεπτες καταστάσεις, μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και υψηλή ασφαλισιμότητα ανάλογα πάντα με τις καλύψεις που επιλέγουμε.

Τι σημαίνει πρακτικά υψηλή ασφαλισιμότητα όμως; Σημαίνει ότι ένας νέος σε ηλικία ασφαλισμένος είναι φυσικό και αποδεικνύεται στατιστικά, υπό κανονικές συνθήκες, να έχει λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσει, άρα και λιγότερα ιατρικά έξοδα. Όσο όμως περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε, αυξάνονται στατιστικά οι πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποιου είδους ασθένεια, σοβαρή ή μη, με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός κίνδυνος να γίνεται υψηλότερος και να περιορίζονται οι ασφαλιστικές μας επιλογές.

Εφόσον λοιπόν η ηλικία εισόδου μας σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα παίζει σημαντικό ρόλο στις δυνατότητες της ασφάλισής μας, όσο πιο νέοι και υγιείς είμαστε τόσο καλύτερη και πληρέστερη είναι η ασφαλιστική μας κάλυψη.

Πολλοί και πολλές θα αναρωτηθούν «Μα πώς μπορώ να ασφαλιστώ στα είκοσι ή στα τριάντα μου χρόνια, όταν τα εισοδήματά μου είναι ακόμη χαμηλά;»

Ένας βασικός μύθος που επικρατεί στην αντίληψή που έχουμε για την ιδιωτική ασφάλιση είναι ότι είναι μία ακριβή πολυτέλεια. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς στην αγορά υπάρχουν σήμερα ιδιωτικά προγράμματα που είναι πολύ προσιτά και μπορούν να προσαρμοστούν στις δυνατότητες ασφαλισμένων ακόμη και με χαμηλά εισοδήματα. Αν δε, αυτά συνδυαστούν με τη δημόσια ασφάλισή μας, μπορούν να προσφέρουν μία πληρέστατη ασφαλιστική κάλυψη για κάθε ηλικία και κάθε εισόδημα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, από τα πιο ευέλικτα προγράμματα υγείας της ελληνικής αγοράς, είναι το ABC Health Care της MetLife, το οποίο καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, με την κάλυψη στην περίπτωση ατυχήματος να ξεκινά άμεσα, ενώ για ασθένεια σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη του συμβολαίου. Το κεφάλαιο κάλυψης φτάνει έως 500.000€ ετησίως, με 100% κάλυψη στα νοσοκομεία που υπάγονται στο δίκτυο της MetLife.

Ένα άλλο πρόγραμμα, που μπορεί να μας φανεί πολύτιμο σε περίπτωση νοσηλείας, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, είναι το πρόγραμμα MediPlan της MetLife. Το πρόγραμμα αυτό, παρέχει νοσοκομειακό επίδομα το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρέχει, επίσης, χειρουργικό επίδομα και επίδομα αναισθησιολόγου, επίδομα άμεσης κάλυψης έκτακτων εξόδων, καθώς και επίδομα ανάρρωσης στο σπίτι. Οι παροχές καταβάλλονται ακόμη και για 1 ημέρα νοσηλείας και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη πρόσθετων εξόδων που θα προκύψουν στη διάρκεια της νοσηλείας ή και μετά από αυτή.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζει κάθε ασφαλισμένος και ασφαλισμένη ότι όλα τα προγράμματα υγείας της MetLife, πέρα από τις νοσοκομειακές ή επιδοματικές καλύψεις, εξασφαλίζουν, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, άμεση πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δωρεάν παροχών και προνομίων που αναβαθμίζονται συνεχώς, στο πλαίσιο του Advanced Benefit Club. Το ΑΒC είναι το μεγαλύτερο και δίκτυο νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο επίσης περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 γιατροί σε όλη την επικράτεια.

Το δίκτυο ABC προσφέρει στους ασφαλισμένους και στις ασφαλισμένες της МetLife πολλά δωρεάν προνόμια και παροχές που συνεχώς αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Μεταξύ των οποίων, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, απευθείας πληρωμή σε επιλεγμένα νοσοκομεία, σε περίπτωση νοσηλείας, έκπτωση στη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας, ειδικές προσυμφωνημένες τιμές για πακέτα check-up και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και για ιατρικές επισκέψεις στο συνεργαζόμενο δίκτυο ιατρών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις. Η έγκαιρη επένδυση σε ένα καλό πρόγραμμα υγείας είναι μια «έξυπνη» απόφαση, που θα μας φανεί πολύτιμη με πολλούς τρόπους στο μέλλον.

Γι’αυτό, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά!

* Κώστας Θρασυβουλίδης

AVP Product Head, MetLife Greece & Cyprus