Γερμανία: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Εμπλέκεται ο Σολτς

Γερμανία: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Εμπλέκεται ο Σολτς

Έφοδο στα γραφεία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Γερμανίας πραγματοποίησαν εισαγγελείς και κατάσχεσαν έγραφα στο πλαίσιο έρευνας για παρακώλυση της δικαιοσύνης από μια κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος. Το γερμανικό υπουργείων Οικονομικών υποστηρίζει πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του και πως στηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων.

Από την πλευρά τους με ανακοίνωσή οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι διεξάγουν έρευνα στη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU) από το 2020 επειδή η υπηρεσία δεν είχε προωθήσει αναφορές, που είχαν γίνει από τράπεζες για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Προΐστάμενος της FIU είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς και ως εκ τούτου οι έφοδοι σημειώνονται σε μια σημαντική στιγμή για αυτόν, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει καλές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Αναφορά μιας τράπεζας στην FIU προκάλεσε την συγκεκριμένη έρευνα,  βάση της οποίας υπήρξαν ύποπτες πληρωμές στην Αφρική ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες κατά την τράπεζα μπορεί να συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Αυτό που εξετάζεται παράλληλα από τους εισαγγελείς, είναι το γεγονός πως αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά. Ταυτόχρονα διερευνάται σε ποια έκταση αξιωματούχοι των υπουργείων εμπλέκονταν στις αποφάσεις της FIU.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.

«Το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πλήρως τις αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι υποκείμενες υποψίες δεν κατευθύνονται άμεσα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.»

 Υποβαθμίζει την έφοδο στο υπουργείο ο Σολτς

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα πως οι εισαγγελείς που έκαναν έφοδο στο υπουργείο του στο πλαίσιο μιας έρευνας για την κυβερνητική υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος, έθεσαν ξεκάθαρες ερωτήσεις που «θα μπορούσαν να είχαν τεθεί γραπτώς».

«Ο κόσμος ας κρίνει αν ήταν σωστό να τεθούν (οι ερωτήσεις) με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους σε μια προεκλογική στάση στο Πότσδαμ, κοντά στην πρωτεύουσα Βερολίνο.

Ο Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές αυτόν τον μήνα, είπε πως ενίσχυσε το προσωπικό της υπηρεσίας την οποία εποπτεύει και έχει τεθεί υπό έρευνα για φερόμενα κενά στην επιβολή του νόμου.