Γερμανία - Εκλογές: Τρία εκατομμύρια νέοι για πρώτη φορά στις εκλογές, χωρίς Μέρκελ

Γερμανία - Εκλογές: Τρία εκατομμύρια νέοι για πρώτη φορά στις εκλογές, χωρίς Μέρκελ

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σήμερα στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Μεγάλωσαν με την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο και πολλοί εξ αυτών ανυπομονούν για μία μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Ο Κορνέλιους, η Τούριντ και ο Γιόνα είναι τρεις από τους τρία περίπου εκατομμύρια νέους που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Ο Γιόνα έχει ήδη ψηφίσει επιστολικά. Η Τούριντ και ο Κορνέλιους θέλουν να καταθέσουν την ψήφο τους προσωπικά, στο εκλογικό κέντρο. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ επιτέλους να ψηφίσω. Και είμαι επίσης σχετικά αισιόδοξος ότι οι εκλογές θα φέρουν αλλαγές», λέει ο Κορνήλιος. Η Τούριντ γνωρίζει πολύ καλά την ευθύνη που φέρει η ψήφος.

Οι τρεις τους, αν και δεν κατάγονται από την ίδια περιοχή, έχουν πολλά κοινά, και κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπούν επάξια τα όσα λέγονται για τη γενιά τους: Είναι καλά ενημερωμένοι και μάλιστα όλοι τους έχουν διαβάσει τα προεκλογικά μανιφέστα των κομμάτων που προτιμούν.

Σημειώνεται ότι η προστασία του κλίματος είναι μια από τις βασικότερες ανησυχίες τους. Και κάτι ακόμη που τους ενώνει: Η καγκελαρία είναι συνδεδεμένη με την Άνγκελα Μέρκελ. «Το γεγονός ότι κάτι νέο θα προκύψει μετά από 16 χρόνια Μέρκελ κάνει τις φετινές εκλογές πολύ ιδιαίτερες», λέει ο Κορνέλιους. Όταν η καγκελάριος ανέλαβε καθήκοντα, το 2005, ο Γιόνα και η Τούριντ ήταν δύο ετών – ο Κορνέλιους τέσσερα.

Υπογραμμίζεται ότι και οι τρεις έχουν να πουν καλά λόγια για την καγκελάριο: Ήταν ένα «καταφύγιο ειρήνης», μία «ταλαντούχος πολιτικός» και κατά κάποιον τρόπο πάντα παρούσα. «Έχει ενδιαφέρον, ιδίως όταν πρέπει να σκεφτείς ποιον θέλω να δω ως νέο ή νέα καγκελάριο, και στη συνέχεια να τους συγκρίνεις με τη Μέρκελ», λέει η Τούριντ. Και ο Γιόνα θα ψήφιζε Μέρκελ, αν έθετε πάλι υποψηφιότητα. Όχι όμως τον Λάσετ. Έτσι ψήφισε Πράσινους.

Δημοφιλείς οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι

Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι δεν είναι μόνος ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους και όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την εταιρεία επικοινωνίας Fischer-Appelt σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Appinio το 18,7 % των ερωτηθέντων 16 έως 24 ετών προτιμούν να ψηφίσουν υπέρ των Πρασίνων.

Στη δεύτερη θέση, με λίγο πάνω από το 16 %, βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό SPD και το φιλελεύθερο FDP. Άλλες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 30.

Σύμφωνα μάλιστα με την πολιτική επιστήμονα Άννε Γκόλντμαν από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσεν, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν θέσει ως προτεραιότητα στα θέματά τους και στην προεκλογική εκστρατεία τους νέους. Και κυρίως, δύο είναι τα ζητήματα που είναι καθοριστικά: Η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση. «Το κίνημα Fridays for Future έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ κοντά στο ίδιο το κίνημα», επισημαίνει η Γκόλντμαν.

Πρόκειται για μία τακτική που τουλάχιστον στην περίπτωση του Κορνέλιους λειτούργησε: Είναι ενεργός στο κίνημα και θα ψηφίσει τους Πράσινους. Παρόλα αυτά όμως, θέλει να τονίσει πως δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις των Πρασίνων, όπως για παράδειγμα ότι είναι υπό συζήτηση μεμονωμένες πτυχές της προστασίας του κλίματος, αλλά όχι αρκετά η κλιματική αλλαγή στο σύνολό της.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί νέοι ψηφοφόροι για πρώτη φορά αισθάνονται ότι τείνουν να ψηφίσουν κυρίως μικρά κόμματα: Σύμφωνα με τη μελέτη των Fischer-Appelt και Appinio αυτοί ξεπερνούν το 23 % των ερωτηθέντων. Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 50 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του πανευρωπαϊκού κόμματος Volt και του κόμματος προστασίας των ζώων.

Εντούτοις, τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 5%, το οποίο θα ήταν το εισιτήριό τους για τη γερμανική βουλή. Αυτό ήταν κάτι που απέτρεψε τόσο τον Κορνέλιους, όσο και την Τούριντ, αλλά και τον Γιόνα να επιλέξουν κάποιο μικρό κόμμα.