Γαλλία: Ποινές ως και ισόβια σε 19 τζιχαντιστές - «φαντάσματα»

Γαλλία: Ποινές ως και ισόβια σε 19 τζιχαντιστές - «φαντάσματα»

Σε ποινές από 25 έτη μέχρι και ισόβια καταδικάσθηκαν 19 κατηγορούμενοι - «φαντάσματα»,  άνδρες και γυναίκες που έφυγαν από την Γαλλία τη διετία 2014-15 προκειμένου να ενταχθούν στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και το Ιράκ από το Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού.

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι όμως ήταν απόντες από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι δίκες, καθώς οι γαλλικές αρμόδιες Αρχές θεωρούν πως οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

Η βαρύτερη ποινή, αυτή των ισοβίων, επιβλήθηκε στον Μοχαμέντ Μπελουσίν, ο οποίος θεωρείται «μέντορας» του Αμεντί Κουλιμπαλί, του άνδρα που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher το 2015 στο Παρίσι.

Από τους υπόλοιπους τζιχαντιστές - «φαντάσματα», στους οποίους συμπεριλαμβάνονται Γάλλοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί και Μαυριτανοί, όλοι οι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές 30 ετών και τέσσερις γυναίκες σε κάθειρξη 25 ως και 28 ετών. Οι πέντε κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες στη δίκη καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έως 12 έτη φυλάκισης, μολονότι η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί 15ετής κάθειρξη σε δύο εξ αυτών.

Μεταξύ των «φαντασμάτων» ήταν ο Κεντέν Ρουά, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε σε ηλικία 23 ετών σε μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ, το ζεύγος Φοσέ, που έφυγε για το «χαλιφάτο» μαζί με τα τρία παιδιά του, ο ριζοσπάστης ιεροκήρυκας Σοφιάν Ναϊρί και οι αδελφοί Μπελουσίν, οι οποίοι θα δικαστούν ξανά την άνοιξη, για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 στη Γαλλία.

Ο Μοχαμέντ Μπελουσίν, που ήταν μαθητευόμενος μηχανικός, φέρεται ότι συνέταξε τον «όρκο πίστης» στο Ισλαμικό Κράτος που διάβασε ο Αμεντί Κουλιμπαλί και με τον οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση στο Hyper Cacher. Στις 2 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Μπελουσίν διέφυγε μέσω Ισπανίας για την ιρακοσυριακή ζώνη, μαζί με τον αδελφό του και τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύντροφο του Κουλιμπαλί.

Ο Κεντέν Ρουά ήταν ο μοναδικός από τα «φαντάσματα» που εκπροσωπήθηκε στη δίκη από συνήγορο. Ο δικηγόρος μίλησε για το «παράδοξο» να δικάζεται κάποιος που σκοτώθηκε σε επιχείρηση αυτοκτονίας μολονότι η γαλλική νομοθεσία ορίζει ότι η δίωξη παύει με τον θάνατο του κατηγορουμένου.