G7: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Μπαγιόν

G7: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Μπαγιόν

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της πόλης Μπαγιόν, που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος της G7, προτού διαλυθούν μετά την επέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, φώναζαν σποραδικά συνθήματα κατά του καπιταλισμού και της αστυνομίας, και συχνά πυκνά συναντούσαν φράγματα της αστυνομίας στην πορεία τους.

Έπειτα από συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σε διάφορα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στους πεζόδρομους του κέντρου, όπου κατέληξαν να συναντήσουν νέα οδοφράγματα της αστυνομίας πάνω σε μια γέφυρα.

Για περισσότερο από μία ώρα οι διαδηλωτές βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία, και πέταξαν πέτρες εναντίον της. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων και τουλάχιστον μίας χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Το βράδυ, γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας, η διαδήλωση διαλυόταν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Μπιαρίτς για την τριήμερη σύνοδο κορυφής, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στους κατοίκους και σε όσους εργάζονται στην πόλη.

Εδώ και μέρες, φήμες κυκλοφορούσαν για την οργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών για τη διεξαγωγή της, στο περιθώριο της G7, μακριά από το Μπιαρίτς, σε μια πόλη περικυκλωμένη από την αστυνομία.

Ο νομάρχης του διαμερίσματος των Ατλαντικών Πυρηναίων ενίσχυσε το βράδυ της Παρασκευής την περίμετρο της προστασίας, σε σύγκριση με την αστυνομική δύναμη που είχε προβλεφθεί στα μέσα Αυγούστου, την επεξέτεινε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Μπαγιόν (με πληθυσμό 50.000 κατοίκους), με τις δυνάμεις της τάξης να έχουν αυξημένη εξουσία σε ελέγχους και αστυνομικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Από την Παρασκευή, οι έμποροι της Μπαγιόν είχαν αρχίσει να προστατεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους καλύπτοντάς τες με ξύλινα πάνελ και το Σάββατο η Μπαγιόν έδινε την εικόνα έρημης πόλης, προστατευμένης από μια πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία και με ορισμένες ενισχύσεις της γερμανικής αστυνομίας.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί μια διαδήλωση κατά της G7, για την οποία οι αρχές είχαν δώσει σχετική άδεια. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμα κλίμα, από την πόλη Αντάγι έως την ισπανική συνοριακή πόλη Ιρούν, μια απόσταση 4 χιλιομέτρων. Σε αυτήν συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 9.000 σύμφωνα με τις αρχές.

Για σήμερα Κυριακή, αρκετές οργανώσεις κατά της G7 έχουν προγραμματίσει νέα διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη Μπαγιόν, θα είναι "μια πορεία πορτρέτων" όπου διαδηλωτές υπέρ του "κλίματος" και της "κοινωνικής δικαιοσύνης" αναμένεται να κρατούν όλα τα επίσημα πορτρέτα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που εκλάπησαν από δημαρχεία εδώ και μήνες.

Άλλες επτά "ειρηνικές πορείες" πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις γειτονικές πόλεις του Μπιαρίτς για να "περικυκλώσουν" συμβολικά τη G7.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ