8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών

Την πάγια ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών εξέφρασε στην άτυπη σύνοδο των πρωθυπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο της Αλβανίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν η προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης της περιοχής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει συστηματικά τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής και έχει συνάψει συμφωνίες μεταφοράς τεχνογνωσίας και υποστήριξης με όλες τις υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βαλκανικές χώρες.

Σε ότι αφορά στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Κατρούγκαλος έστειλε το μήνυμα πως η χώρα μας υποστηρίζει και προωθεί ένθερμα πολιτικές ολοκλήρωσης και διασυνδεσιμότητας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε, ακόμα, ότι παράλληλα με την οικονομική και την οικονομική διάσταση της ανάπτυξης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην κοινωνική της πλευρά. «Δεν θα είναι προς όφελος των λαών της περιοχής να αποτελέσουν δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώξουν να αναδείξουν τα στρατηγικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στη βελτίωση της παραγωγικότητας, μέσω επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ