Γ. Γεραπετρίτης: Σε τρεις φάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Γ. Γεραπετρίτης: Σε τρεις φάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Εφόσον υπάρχει μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, όπως τώρα «θα ανοίξουν τα σχολεία», δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως πιθανότατα αυτό θα συμβεί σε διαφορετικές φάσεις για Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά, «αλλά πάντως θα ανοίξουν».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».

Τόνισε ακόμη πως και στην περίπτωση των σχολείων θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος γενικότερα στα μέτρα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, όπως τόνισε, είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου - «θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας», εξήγησε.

Όλα θα βρίσκονται υπό τη δοκιμασία της τήρησης των κανόνων της δημόσιας υγείας. «Εμείς, πάνω από όλα, σε αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα στο οποίο δοκιμάσθηκε η ελληνική Πολιτεία, είχαμε τη δημόσια υγεία ως πρώτιστο στόχο και, νομίζω, για αυτό πέτυχε η άσκηση αυτή» ανέφερε.