Γ. Γεραπετρίτης για συγκεντρώσεις σε πλατείες: Αν χρειαστεί θα πάρουμε και νομικά μέτρα

Γ. Γεραπετρίτης για συγκεντρώσεις σε πλατείες: Αν χρειαστεί θα πάρουμε και νομικά μέτρα

«Βαθύτατα αντικοινωνικές συμπεριφορές που διακινδυνεύουν τη δημόσια υγεία» χαρακτήρισε τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης σε πλατείες και δημοσίους χώρους ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει τα «αναγκαία νομικά μέτρα» για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών αλλά και επέμβασης των ΜΑΤ σε κάποιες περιπτώσεις, ο υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ: «Πάντοτε προσπαθούμε να τηρούμε το αναγκαίο μέτρο σε ό,τι αφορά την καταστολή. Δεν είναι εύκολη άσκηση μετά από πολύ μεγάλο διάστημα περιορισμού όταν πλέον διαφαίνεται ότι η κατάσταση κάπως ομαλοποιείται σχετικά, να μπορέσει να συγκρατηθεί ένας πληθυσμός που έχει και τη νεανική ορμή», αναγνώρισε προσθέτοντας όμως:

«Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διατηρείται μια σχετική ισορροπία στα πράγματα. Φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης σε πλατείες ή έξω από καταστήματα, τα οποία καταστρατηγούν το νόμο, είναι φαινόμενα που δεν βοηθούν να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας», τόνισε.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «θα παρέμβουμε με ένα αναγκαίο μέτρο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα, όπως ήταν και το κομμάτι της διαμαρτυρίας εκ μέρους συλλογικοτήτων ή άλλων πολιτικών φορέων όπου δεν τηρήθηκαν καθόλου τα μέτρα ασφαλείας. Είναι χρέος όλων να μην υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «όταν βλέπεις μια κοινωνία που συστρατεύεται επειδή πείθεται για την αναγκαιότητα των μέτρων, μια κοινωνία που θέλει να επανέλθει όσο πιο σύντομα γίνεται, στη βασική καθημερινότητα, και αυτό έχει να κάνει και με τη βασική της επιβίωση, θεωρώ βαθύτατα αντικοινωνικές συμπεριφορές εκείνες που διακινδυνεύουν τη δημόσια υγεία» και ξεκαθάρισε ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε ειλικρίνεια και πειθώ, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι με αυτού του τύπου τις κινήσεις, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στη δημόσια υγεία, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε αναγκαία νομικά μέτρα».

Αισιοδοξία για την οικονομία

Σε πολύ πρόωρο στάδιο βρίσκονται οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας διατυπώνοντας παράλληλα την «πολύ υψηλή αισιοδοξία» της κυβέρνησης ότι «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης».

«Επιθυμία μας είναι να είμαστε πρωταθλητές συνολικά βγαίνοντας από την κρίση, όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή. Οι εκτιμήσεις που ακούγονται από διάφορους φορείς είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε από το υπουργείο Οικονομικών είναι εκτιμήσεις που βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο κι αυτό γιατί δεν έχουμε ακόμη εικόνα πότε θα ολοκληρωθεί η κρίση, πότε θα έχουμε έναν τερματισμό της κρίσης ώστε να επανεκκινήσουμε απολύτως την οικονομία», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα είναι πανθομολογούμενη η «πολύ μεγάλη εξάρτηση» της Ελλάδας από τις υπηρεσίες, κυρίως τις μεταφορές και τον τουρισμό. «Δεν είναι παράλογο να λέμε ότι θα δεχθούμε οικονομικό πλήγμα», αναγνώρισε ο Γ. Γεραπετρίτης όμως «διατηρούμε πολύ υψηλή αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης».

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει, όμως, «ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις κλαδικές πολιτικές ενίσχυσης και αυτό θα ενεργοποιηθεί όταν κριθεί από την ομάδα των επιδημιολόγων μας ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν τα πρωτόκολλα αυτά», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζοντας κάποια από τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση.

Έτσι, «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος που θα αφορά την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για να δοθούν δάνεια ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως το 25% του τζίρου τους. Ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα δώσει ανάσταση στην οικονομία μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», ωστόσο «τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα πορευθεί η δημόσια υγεία», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ένα ποσό της τάξης των 15 δισ. περίπου, θα διοχετευθεί μέσω των τραπεζών, ανέφερε ο υπουργός και επικαλέστηκε την προχθεσινή συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη και μεγάλες συστημικές τράπεζες -στην οποία συμμετείχε ο Γ. Γεραπετρίτης- και στην οποίαν «υπήρξε σαφέστατη κατανόηση ότι οι τράπεζες θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα με όλους τους δυνατούς όρους ευλυγισίας». 

Σε πιο ειδικά θέματα π.χ. στη συζήτηση για μείωση ΦΠΑ κ.λ.π., ο υπουργός είπε πως βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, όμως «το ολοκληρωμένο σχέδιο θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες». 

Πολιτειακό γεγονός, η απόδοση τιμής στους νεκρούς της «Μαρφίν»

Σε ερώτημα για την εκδήλωση το Σάββατο στην οδό Σταδίου, εκεί όπου βρισκόταν το υποκατάστημα της «Μαρφίν», αλλά και τη στάση των πολιτικών κομμάτων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως δυσκολεύεται να κατανοήσει πως «ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, μπορεί να τύχει τέτοιου τύπου πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Εδώ έχουμε ένα αποτρόπαιο γεγονός -άνθρωποι που απανθρακώθηκαν γιατί υπήρξε αλόγιστη βία, ένας άμετρος διχασμός και ο οποίος στράφηκε συνολικά κατά της κοινωνίας- και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός ήταν ακριβώς για να καταδείξει και να σηματοδοτήσει ότι αυτή η συγκεκριμένη στιγμή θα πρέπει να λειτουργεί ως σύμβολο για την ενότητα των πολιτών», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι το Σάββατο, στην αποκάλυψη της πλακέτας για τους νεκρούς της "Μαρφίν", θα πρέπει να βρεθούν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί και να μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της ενότητας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού, «η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ενέργεια που διασπά την εθνική ομοψυχία» και (ο ΣΥΡΙΖΑ) «κατ' επίφασιν και κατά δηλώσεις συμπράττει σε εκείνα τα οποία φαίνεται ότι απαιτούν εθνική ομοψυχία. Δυστυχώς όμως στην πράξη φαίνεται ότι πολιτικές σκοπιμότητες υπερτερούν, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Το Σάββατο θα βρίσκεται η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας. Άρα, πρόκειται για ένα πολιτειακό γεγονός, και θεωρώ αδιανόητο ότι δεν θα βρίσκονται σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις».

Η κυβέρνηση δεν κεφαλαιοποιεί πάνω σε κρίσεις

Παρεμβαίνοντας, τέλος, στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν κεφαλαιοποιεί πάνω σε κρίσεις. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει, δεν είναι να αποκομίσουμε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη πηγαίνοντας σε εκλογές, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τη δουλειά μας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Θα συνεχίζουμε να το πράττουμε, παιχνίδια πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να παίξουμε εμείς. Και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε απερίσπαστοι τη δουλειά μας και απαιτούμε από το πολιτικό σύστημα να αποδείξει ότι πράγματι έχει το πολιτικό σθένος και την πολιτική γενναιότητα να στέκεται μαζί με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στα πράγματα τα οποία μας ενώνουν».