7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Γ. Γεωργαντάς: Τέλη Αυγούστου το τείχος ανοσίας με το 70% των εμβολιασμένων

Γ. Γεωργαντάς: Τέλη Αυγούστου το τείχος ανοσίας με το 70% των εμβολιασμένων
Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι στα τέλη Αυγούστου μπορεί να έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, καθώς έχουμε 90.000 με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, εξέφρασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, το πρωί της Δευτέρας. 

«Θα είμαστε κοντά στο 70%, ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο», τόνισε ερωτηθείς για τις απόψεις ειδικών που λένε ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το ποσοστό των εμβολιασμένων πρέπει πλέον να ανέλθει στο 80% με 85%.

Όπως υπογράμμισε, θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων και το παράλληλο σύστημα για εμβολιασμούς κατ' οίκον από ιδιώτες γιατρούς που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα σε απομακρυσμένες περιοχές που ξεκινούν αύριο Τρίτη, από την Κρήτη. 

«Είμαστε στην 7η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, τόσο σε σύνολο εμβολιασθέντων, ποσοστό επί του πληθυσμού όσο και στον ρυθμό εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους. Ο αριθμός είναι ικανοποιητικός, αλλά η μεγάλη μας αγωνία είναι να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός. Αν διατηρηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας», επισήμανε. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, από τους 2.245 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που έχασαν τη ζωή τους στο τρίμηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου, μόνο οι 22 ήταν εμβολιασμένοι. Επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, και ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να επιλέγει το εμβόλιο που επιθυμεί στο εμβολιαστικό κέντρο που τον βολεύει. 

Για τα νέα μέτρα που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι με μια ψηφιακή εφαρμογή ο καταστηματάρχης θα μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του εγγράφου με το αποτέλεσμα του αρνητικού μοριακού ή rapid test των πελατών. 

«Είναι εύκολο και αναγκαίο. Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευτεί. Να μη δημιουργηθούν καινούργιες εστίες του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους εργαζόμενους στην εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε ότι υποχρεωτικότητα υπάρχει μόνο σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως στις υπηρεσίες Υγείας. «Οι εργοδότες θα έχουν την ευθύνη για την καλή λειτουργία των καταστημάτων τους με όλα τα μέτρα, όπως μάσκες και αρνητικά self test».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αξιολόγηση των δεδομένων του Σεπτεμβρίου θα καθορίσει τις αποφάσεις για το εάν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. 

Ενώ υπογράμμισε πως η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει ξανά -«δεν θα υπάρχουν γενικά ή τοπικά lockdown», όπως είπε- υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Εάν έχουμε 3.000 κρούσματα και είναι όλοι ανεμβολίαστοι, θα υπάρχει συζήτηση για να κλείσουμε την οικονομία ή για να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι;», σημείωσε.