FT: Έρευνα του ΕΜΑ για τα πρότυπα δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές του Sputnik V

FT: Έρευνα του ΕΜΑ για τα πρότυπα δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές του Sputnik V

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ξεκινήσει έρευνα την ερχόμενη εβδομάδα για το κατά πόσον οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ακολούθησαν τα παγκόσμια κλινικά και επιστημονικά πρότυπα, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times.

Γνώστες της διαδικασίας έγκρισης της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής εξέφρασαν στην εφημερίδα τις ανησυχίες τους ότι οι δοκιμές δεν έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας. Στις δοκιμές είχαν συμμετάσχει δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, και κάποιοι, όπως είχε αναφέρει το Reuters, είχαν πει ότι είχαν πιεστεί να το κάνουν από τους ανωτέρους τους. 

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν υπήρξε πίεση (στους συμμετέχοντες) και το Sputnik V ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές».

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται υπό επιθεώρηση από τον ΕΜΑ, ο οποίος δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη χρήση του στην ΕΕ. Η έγκριση θα εξαρτηθεί από το πόσον τηρήθηκαν τα πρότυπα δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές.