Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια - Δύο νεκροί από την φωτιά

Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια - Δύο νεκροί από την φωτιά

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια Λέσβου μετά τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και τον θάνατο μίας γυναίκας και ενός παιδιού. Η φωτιά έσβησε εν τούτοις στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού επικρατεί αναταραχή μετά τα επεισόδια και την επίθεση μεταναστών κατά της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Στο νησί μεταφέρθηκαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ παρών είναι καί ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από το ΚΥΤ της Μόριας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης η απανθρακωμένη σορός της γυναίκας και διενεργείται εξέταση από ιατροδικαστή. Στο χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ εντοπίστηκε και η δεύτερη σορός, ενός ανήλικου παιδιού 

Την ίδια πάντως στιγμή προκαλεί ερωτήματα για την ύπαρξη δύο εστιών που εμφανίσθηκαν με διαφορά 20 λεπτών, η πρώτη εκτός καταυλισμού και η δεύτερη σε κοντέινερ. 

Αργά το βράδυ, ξεκίνησε η αποχώρηση από τον καταυλισμό εκατοντάδων οικογενειών, που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. 

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» εκτίμησε ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κυτελής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται 12.000 άτομα.



Συγκεχυμένες είναι και οι αναφορές σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς ενώ στη συνέχεια οι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, καταστρέφοντας δύο οχήματα. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ βίντεο που ανάρτησε στο facebook πυροσβέστης της Λέσβου καταγράφει τις ζημιές που προκλήθηκαν στα οχήματα της Πυροσβεστικής.

 

Νωρίτερα εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι δύο διμοιρίες με άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν με C-130 στη Μυτιλήνη ενώ στο σημείο στο νησί μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το lesvospost.gr, υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητώντας να φύγουν από εκεί. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε πέντε τραυματίες από τις συγκρούσεις και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πηγές, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα. 

Η εφημερίδα Πολιτικά, η οποία ανάρτησε και σχετικό βίντεο από το συμβάν στην ιστοσελίδα της στο facebook, υποστήριξε ότι η πυροσβεστική προσπάθησε να μπει στον καταυλισμό για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατάσβεσης. 

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, 7 με 8 κοντέινερ έχουν καεί, ενώ δεν υπάρχει εικόνα προς το παρόν, αν οι ένοικοι ήταν μέσα σε αυτά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ια άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δύο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.