Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Εκκενώθηκε και έκτος οικισμός
Φωτιά στην Κορινθία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Εκκενώθηκε και έκτος οικισμός

Ολονύχτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στις Κεχριές Κορινθίας. Η φωτιά έφτασε στα Αθίκια Κορινθίας, ενώ φλόγες έφτασαν και σε σπίτια που βρίσκονταν διάσπαρτα μέσα στη δασική έκταση. Συνολικά έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί, με τελευταίο τον Άγιο Ιωάννη, και μία κατασκήνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις». Αναφέρει ακόμη, ότι σε λίγο αναμένεται να αφιχθούν, από τη Θεσσαλονίκη, στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα 6 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να ανανεωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να είναι ξεκούραστοι οι πυροσβέστες, ενώ στην περιοχή περιοχή επιχειρούν συνολικά 143 πυροσβέστες, 42 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, το ΜΕΤΠΕ, 8 Ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη, ενώ συνδράμουν παράλληλα υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που μετέδωσε το Mega, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν με ρίψεις νερού να μην επιτρέψουν στη φωτιά να εξαπλωθεί στον οικισμό.

Σύμφωνα με το korinthostv.gr, ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα βρίσκεται σε χαράδρα πάνω από τον οικισμό Γαλατάκι και Δύμες, με τη φωτιά να καίει κοντά σε σπίτια, ενώ πηγές από την Πυροσβεστική που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες στον ευρύτερο χώρο που έχει επεκταθεί η φωτιά. 

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί ενώ λόγω της πυρκαγιάς η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού Ισμού - Αρχαίας Επιδαύρου από το ύψος του κόμβου της Επιδαύρου στο ρεύμα προς Επίδαυρο. 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δύμες και Αλαμάνο, καθώς και μία κατασκήνωση. Στη συνέχεια εκκενώθηκε και το χωριό Αθίκια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι των οικισμών έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και δικά τους μέσα, σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή. Επίσης, σε ασφαλές μέρος έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έσπευσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.



Πενήντα επτά δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 57 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από χθες, Τρίτη 21 Ιουλίου, στις 19:00, έως την ίδια ώρα απόψε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά επιχείρησαν 749 πυροσβέστες με 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.