Φοιτητές επιχείρησαν να χτίσουν στέκι μεσα στο ΕΜΠ

Φοιτητές επιχείρησαν να χτίσουν στέκι μεσα στο ΕΜΠ

Ομάδα φοιτητών απαλλοτρίωσε αίθουσα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χτίζει.... στέκι. Χθες, Πέμπτη, οι φοιτητές, σε συνεργασία με συνεργείο οικοδομών, μετέφεραν στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης έναν τόνο άμμο και παλέτες με τούβλα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Κοσμητείας, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου.

Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της σχολής, τόσο οι εκπαιδευτικές, όσο και οι διοικητικές και ερευνητικές σήμερα Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες.

Παρέμβαση της Αστυνομίας

 

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «άντρες της ΕΛ.ΑΑΣ συνόδευσαν σήμερα υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ, μετά την καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών».

Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο. 

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής, Σταύρος Κουρκούλης, μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν «τις εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους, έξωθεν των αμφιθεάτρων, καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια». Ωστόσο, ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν. 

Στη συνέχεια, ο Στ. Κουρκούλης φέρεται να μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».   

Αυθαίρετα και... ξυλοδαρμός

 

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Το αυθαίρετο στο ΕΜΠ αποτελεί μία ακόμα έκνομη πράξη, που λαμβάνει χώρα σε πανεπιστήμιο, μόλις μερικές μέρες μετά τον ξυλοδαρμό φοιτητή από φοιτητές στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Ο φοιτητής υποστήριζε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία χρειάζεται, διότι η βία στα ΑΕΙ είναι ανεξέλεγκτη.