«Φεύγει» η Chevron από τη Βενεζουέλα

«Φεύγει» η Chevron από τη Βενεζουέλα

Η Chevron, η τελευταία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που λειτουργούσε στην Βενεζουέλα έλαβε ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να διακόψει τις εργασίες της ως την 1η Δεκεμβρίου του 2020.

To Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το waiver με το οποίο η εταιρεία εξαιρούνταν από τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση στο καθεστώς Μαδούρο. 

Σήμερα, η Chevron κατέχει ποσοστό 39% σε κοινοπραξία με την PDVSA που παράγει 16.000 βαρέλια πετρελαίου στην πολιτεία Ζούλια. «Εάν εγκαταλείψει η Chevron, ο Μαδούρο σχεδόν με βεβαιότητα θα εθνικοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία», δήλωσε στο CNN, ένας ενεργειακός αναλυτής της Raymond James. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει πάνω από 94 δολάρια την δεκαετία 2006-2016 στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ανανέωνε την εξαίρεση από τις κυρώσεις, είχαν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης των περίπου 8.000 υπαλλήλων στη χώρα. Επιπρόσθετα, εδώ και δύο χρόνια ο πετρελαϊκός κολοσσός είχε αποσυρθεί στελέχη του τα οποία κινδύνευαν να συλληφθούν από το καθεστώς Μαδούρο.

AP Photo/Richard Drew