Fake news για την Ακρόπολη ξανά στον αέρα!

Fake news για την Ακρόπολη ξανά στον αέρα!

Το βάθρο από το μνημείο του Αγρίππα, πέφτει. Όταν λέμε πέφτει, εννοούμε πως έχει κλίση 10 εκατοστών, το οποίο σημαίνει πως ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι υπαρκτός. Όπως και ο κίνδυνος να σκοτωθούν άνθρωποι εάν στέκονται κοντά του την κρίσιμη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε για την σωστή λύση του προβλήματος και εγκαθιστά εργοτάξιο. Η παραπληροφόρηση, το fake, είναι πως οι ανάλογες οικοδομικές εργασίες βαφτίστηκαν εργασίες για άλλο πρόγραμμα, την αποκατάσταση της κεντρικής κλίμακας εισόδου, που ακόμα βρίσκονται σε στάδιο προ της προμελέτης. Και ξεσπάθωσαν ορισμένοι, χωρίς να προσπαθήσουν να ελέγξουν τι συμβαίνει. Με την υπογραφή τους. Χωρίς αυτοψία. Και ας έχουν ανάμεσά τους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες που εργάζονται στην αρχαιολογική υπηρεσία και θα έπρεπε να ελέγξουν την πληροφόρηση.

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει εξαπολυθεί εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού ξέσπασε με το κείμενο, το οποίο, εκτός από το ψέμα που περιλαμβάνει, κινείται στον βασικό σκοπό να κρατείται σε ομηρεία το υπουργείο Πολιτισμού και να μην κάνει κανένα έργο. Ιδίως στην Ακρόπολη. Και αν καταστραφεί μνημείο; Ε, τότε τόσο το χειρότερο για το μνημείο.

Το έργο στο βάθρο του Αγρίππα, όπως όλα τα έργα, εκτελείται από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) την οποία θα όφειλαν οι καταγγέλλοντες να έχουν ερωτήσει, καθώς πρόκειται για συναδέλφους τους. Προφανώς δεν το έκαναν, διότι σε αυτή την περίπτωση θα γνώριζαν την αλήθεια. Πεπεισμένοι (;) για όσα έφτασαν ως εκείνους, έγραψαν κείμενο για συλλογή υπογραφών, στο οποίο αναφέρουν:

«Στα τέλη Οκτωβρίου 2020, αιφνιδιαστήκαμε από την είδηση ότι στην Ακρόπολη είχαν ήδη αρχίσει έργα εκτεταμένων διαστρώσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ παράλληλα η επίσημη ενημέρωση ήταν πως οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.» Στις επόμενες παραγράφους σημειώνεται πως υπήρξαν αντιρρήσεις και τα λοιπά γνωστά, ενός πολέμου που δεν είναι καινούργιος, και βρίθει fake news. Αυτό που τους ξεσήκωσε τώρα είναι, σύμφωνα πάντοτε με τα γραφόμενά τους, η κατασκευή νέας μαρμάρινης κλίμακας στα Προπύλαια. Διαφωνούν με αυτή την πρόταση (που όμως ακόμα και τώρα είναι στα χαρτιά) όπως και με τις σκέψεις για άλλο μνημείο, την υστερορρωμαϊκή πύλη Beulé στην βάση της δυτικής πρόσβασης.

Κατά τα ειωθότα, εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στις διαδρομές που έχουν ήδη διαστρωθεί και σε όσες έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνουν στην Ακρόπολη, καθώς και στην προτεινόμενη ανακατασκευή της ρωμαϊκής κλίμακας στην δυτική προσπέλαση της Ακρόπολης». Ζητάνε, με δυο λόγια, να μην γίνει τίποτα. Με το απαραίτητο ιδεολογικής φύσεως κερασάκι: «Γενικότερα, επισημαίνουμε πως η πεποίθηση ότι κάποιος σήμερα μπορεί να ‘επαναποδώσει τα  χαρακτηριστικά και  τις αξίες’ στην Ακρόπολη και να ‘συνεισφέρει απολύτως αποφασιστικά στην ορθή πρόσληψη’ και  ‘αυθεντικότητα’ του μνημείου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη οδός» όπως καταλήγουν.

Και τώρα πάμε στην αλήθεια. Το μνημείο του Αγρίππα, όπως τονίσαμε στην αρχή του κειμένου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει υπέρ των εργασιών που πρέπει να γίνουν εδώ και καιρό. Κατά τη συζήτηση για τις διαδρομές το Συμβούλιο πρόσθεσε ότι πως πρέπει να διαστρωθεί και να στεγανωθεί έναντι των ομβρίων υδάτων που εισέρχονται, ο χώρος μπροστά από το βάθρο. Ακριβώς αυτές οι εργασίες γίνονται τώρα. Στον χώρο που έχει πλακοστρώσει ο Στίκας και όχι επάνω σε αρχαίες πλακοστρώσεις. Αυτές καταγγέλλονται ως δήθεν εργασίες για την κλίμακα εισόδου, σε γειτονικό χώρο. Οι οποίες, ας το επαναλάβουμε, βρίσκονται σε στάδιο προ της προμελέτης.

Ο Ντίνσμουρ κατά τις ανασκαφές έφτασε στον βράχο, 13 μέτρα κάτω, έκανε όμως πάλι τις επιχώσεις με ασυμπύκνωτο υλικό. Από το 1905 μέχρι σήμερα, το μνημείο έχει κλίση και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Το ΚΑΣ συμφώνησε με τη χρήση γεωϋφασμάτων και την τοποθέτηση 8 εκατοστών συμπυκνωμένου χώματος προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα, να μην μπαίνουν τόσα νερά και όσα μπαίνουν να αποστραγγίζονται σωστά.

Λόγω αυτής της σωστικής και επείγουσας επέμβασης, θα στηθεί ικρίωμα εντός των ημερών, που και αυτό έχει επιλεγεί από το ΚΑΣ.

Δύο ερωτήματα: από όσους υπογράφουν οποιοδήποτε κείμενο για τα έργα στην Ακρόπολη, ποιος έχει κάνει αυτοψία; Προφανώς ουδείς, διότι ο Ιερός Βράχος είναι κλειστός λόγω πανδημίας

Δεύτερον: Η υπουργός Πολιτισμού εξήγγειλε πως το ζήτημα της κλίμακας εισόδου των Προπυλαίων, θα γίνει σε διεθνές συνέδριο για τα έργα στην Ακροπολη τον Σεπτέμβριο. Την θεωρούν τόσο αφελή, να το ξεκινήσει τώρα; Ή τόσο κακή επιστήμονα, να το ξεκινήσει χωρίς κανενός είδους μελέτη;