Fake news: Από τους «παντοδύναμους» Ρουμάνους στις ανεμογεννήτριες που βάζουν φωτιές

Fake news: Από τους «παντοδύναμους» Ρουμάνους στις ανεμογεννήτριες που βάζουν φωτιές

Τούτη τη φορά ήταν οι πυρκαγιές να βγάλουν την φυλή των «αντί» στο προσκήνιο. Ανεμογεννήτριες που βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές, Ρουμάνοι πυροσβέστες που δηλώνουν ότι οι φωτιές μπορούν να σβηστούν σε μία... μέρα, ο ηλικιωμένος που έκοψε 2.000 πεύκα με το αλυσοπρίονο για να σώσει το χωριό του από τη φωτιά.

Τα fake news κόντεψαν να γίνουν ο κανόνας στα social media και κάποια μέσα ενημέρωσης σε αυτές τις πυρκαγιές. Από πίσω τους, η ξεχωριστή φυλή που δίχως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ακόμη και πολιτικά, ζει από την άρνηση και από την αντίδραση σε κάθε μέτρο.

Όπως και με τους αντιεμβολιαστές, παλαιότερα με τα μνημόνια και γενικότερα με κάθε κρίση, έτσι και τώρα, όσοι υπάρχουν για να αμφισβητούν, πάτησαν πάνω στις φλόγες. Κάποιοι έσπευσαν να διεγείρουν τη διάχυτη σύγχυση και αγανάκτηση των πληγέντων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Παύλου Πολάκη να συνδέει τις πυρκαγιές με σχέδια reasl estate ή εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Δεν ήταν ο μόνος.

Στα όσα διαδίδονται όλες αυτές τις ημέρες, ειδική αναφορά έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «υπόγεια ρεύματα» που συναντήθηκαν με αφορμή τη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες. «Αντιεμβολιαστές ανέπτυσσαν θεωρίες έλεγαν πάμε να κάψουμε δάση για να μη μπουν ανεμογεννήτριες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί η συζήτηση είναι εντελώς ανυπόστατη για τον απλούστατο λόγο ότι το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα.



«Λίγη σοβαρότητα!»

Ψευδείς ειδήσεις που προσέλαβαν αντίστοιχες διαστάσεις, ήταν και οι αναφορές ότι Ρουμάνοι πυροσβέστες δήλωσαν ότι η φωτιά μπορούσε να σβηστεί σε μία μέρα. Ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής έφτασε μάλιστα να στείλει επίσημη επιστολή διαψεύδοντας ότι ο ίδιος σε συνέντευξή του άφησε αιχμές για την τακτική των Ελλήνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Εύβοια.

«Δεν γίνεται να ζητάμε από Ρουμάνους να μας βοηθήσουν και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν ότι θα μπορούσε να σβήσει σε μία ημέρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Liberal.

«Λίγη σοβαρότητα, επιτέλους. Λίγη σοβαρότητα από όλους αυτούς οι οποίοι δεν κάνουν άλλη δουλειά παρά να κάθονται πάνω σε ένα πληκτρολόγιο και να γράφουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον, όχι την ώρα της μάχης, παρακαλώ. Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν από άλλες χώρες για να μας βοηθήσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα fake news έδωσαν τον τόνο σε αυτές τις πυρκαγιές. Και κάποιοι έσπευσαν να τα αναπαράξουν στο βωμό της μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, ακριβώς όπως κάνουν τόσους μήνες με τα εμβόλια, καλλιεργώντας το έδαφος ενόψει φθινοπώρου.