Εξώδικο ΠΟΕΔΗΝ: Καλεί σε μαζική αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Εξώδικο ΠΟΕΔΗΝ: Καλεί σε μαζική αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Κάλεσμα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων να απέχουν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, απευθύνει η ΠΟΕΔΗΝ. Το γνωστοποίησε με εξώδικο που απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Εξέλιξη που έρχεται δέκα μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της διορίας που έχουν οι εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19. Σε 25 ημέρες λήγει και η διορία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, κάποια εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν καταλόγους με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό. 

Στο εξώδικο του συνδικαλιστικού οργάνου των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρεται ότι η υποχρέωση επίδειξης ή προσκόμισης από τους εργαζομένους στον εργοδότη πιστοποιητικού/βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, όπως ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, «παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δη ευαίσθητων δεδομένων υγείας των εργαζομένων».

Στο ίδιο εξώδικο, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, προσβάλει την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, ενώ επισύρει την επιβολή αναστολής καθηκόντων όσων δεν εμβολιαστούν, «μέτρο που έχει τον χαρακτήρα κύρωσης μέσω της στέρησης των βιοποριστικών μέσων των ιδίων και των οικογενειών τους, αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και καταπατά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας». 

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα νοσοκομεία δηλώνει ότι αφού περάσουν δύο εργάσιμες από την κοινοποίηση του εξωδίκου, θα κηρύξει απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία προσκόμισης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Και πως η απεργία θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού), μαζί και με τους προϊσταμένους τμημάτων που θα πρέπει να συλλέξουν αυτά τα πιστοποιητικά. 

Η απόφαση κήρυξης της απεργίας είχε προηγηθεί του εξωδίκου. Αυτή προκηρύχθηκε στις 5 Αυγούστου, με τηn ΠΟΕΔΗΝ να σημειώνει «δεν θα επιτρέψουμε 10.000 συνάδελφοί μας σε 26 ημέρες να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων επ’ αόριστο και να διαλυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς επίσης δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν οι Προνοιακές μονάδες σε 11 ημέρες από σήμερα με την αναστολή καθηκόντων περί των 500 προνοιακών υπαλλήλων. Και μάλιστα όπως προβλέπουν οι ειδικοί στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας».