Ευ. Μανωλόπουλος: Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει περάσει από τη φάση 3

Ευ. Μανωλόπουλος: Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει περάσει από τη φάση 3

Τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, που ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως «δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα για το εμβόλιο της Ρωσίας. Είχε ανακοινωθεί η δοκιμή σε 55 άτομα, στη φάση 1 και 2,  πριν από έναν μήνα και οι Ρώσοι έλεγαν ότι είναι ασφαλές. Η επόμενη ενημέρωση ήταν η χθεσινή. Άρα δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα». 

Όπως είπε, «δεν νομίζω ότι έχει περάσει από τη φάση 3, δηλαδή δεν έχει χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου για κάποιο διάστημα και να φανεί ότι αυτοί δεν ανέπτυξαν λοίμωξη από τον ιό. Αρά, πιθανόν αυτό που ξέρουν οι Ρώσοι επιστήμονες δεν είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε πριν από 3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Οξφόρδης ή το κινέζικο εμβόλιο».

Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποια εμβόλια, 4-5, που έχουν περάσει τις φάσεις 1 και 2 και βρίσκονται στη φάση 3 για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το εμβόλιο με μόνο τα αποτελέσματα της φάσης 1 και 2 και μάλιστα με λίγους ασθενείς. Ξέρουμε ας πούμε ότι το εμβόλιο της Οξφόρφης δοκιμάστηκε σε 1.000 άτομα στη φάση 1 και 2, κι έχουμε κάποια ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα». 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η φάση 3 της δοκιμής των εμβολίων δεν μπορεί να συμπιεστεί χρονικά. «Πρέπει να χορηγηθεί σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι να εκτεθούν στον ιό. Και σε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που δεν θα έχουν το εμβόλιο και θα ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Έπειτα, πρέπει να τους αφήσεις μερικούς μήνες και να δεις αν αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν απουσία μολύνσεων, ενώ αυτοί που δεν το πήραν είχαμε μολύνσεις. Αν συμβεί αυτό για τουλάχιστον 3-4 μήνες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Γι' αυτό και λέμε ότι στις αρχές του 2021 θα υπάρχει εμβόλιο», όπως επισήμανε. 

Τόνισε δε ότι η Ρωσία ρισκάρει με αυτό το εμβόλιο, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα της τάξεως του 20%-30% να είναι ασφαλές.