Έτοιμη να διαμεσολαβήσει προς την Τουρκία δηλώνει η Μόσχα

Έτοιμη να διαμεσολαβήσει προς την Τουρκία δηλώνει η Μόσχα

Έτοιμη να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο δηλώνει η Μόσχα, επαναβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πρόθεσή της να είναι παρούσα στις διαφαινόμενες ανακατατάξεις και το νέο στάτους κβο στην περιοχή.

«Όσον αφορά στις σχέσεις σας με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τον διάλογο, που θα είναι ρεαλιστικά βασισμένος πάνω στα αμοιβαία συμφέροντα και την αναζήτηση αποφάσεων οι οποίες θα είναι δίκαιες και θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέπτεται σήμερα την Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας «την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου προς την Τουρκία, έτσι ώστε αυτή να πειστεί να σταματήσει της παράνομες ενέργειές της», όπως είχε αναφέρει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. «Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να παρέμβει προς τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση, αλλά και για να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», είχε προσθέσει ο Κυριάκος Κούσιος.

Αξίζει, επισης, να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες και εκτιμήσεις που είδαν το φως από ΜΜΕ (και της Ελλάδας) ότι τάσσεται στο πλευρό της Τουρκίας όσον αφορά στις διεκδικήσεις της στη ΝΑ Μεσόγειο. «Δεν επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε διασυνοριακές διαμάχες. Η προσέγγιση αυτή αφορά και την ανατολική Μεσόγειο, μια εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των αντιθέσεων μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει περιοχές της ανατολικής Μεσογείου για πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, τις περιόδους 8-22 και 17-25 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τις σχετικές Navtex έχει εκδώσει η Τουρκία.

Φώτο: AP