7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη
Φωτογραφία αρχείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη. Δεν υπάρχει κανένα παρόμιο αίτημα, απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Ρ. Ερντογάν, έκανε τις εν λόγω δηλώσεις αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «παρά τη διάψευση από την ελληνική πλευρά», Μάλιστα το Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει η απόφαση των EUMED9, θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο κ. Μητσοτάκης και τι βήματα θα κάνει», χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως ανεπιθύμητη.

Σημειωτέον ότι όταν είχε ερωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ, είχε απαντήσει ότι: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Επίσης ο πρωθυπουργός είχε συμπληρώσει ότι «η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ