7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Ερντογάν: Ανακάλεσε τον διορισμό του πρύτανη από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Ερντογάν: Ανακάλεσε τον διορισμό του πρύτανη από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
Mustafa Kamaci/Presidential Press Service Pool via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου  της Τουρκίας, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις αρχές του έτους, ο Μπουλού, επιχειρηματίας που συνδέεται άρρηκτα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έγινε ο πρώτος πρύτανης που διορίστηκε χωρίς να ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Πρακτική που είχε να εφαρμοστεί από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου θεωρείται από τα κορυφαία Ιδρύματα της Τουρκίας, με εξέχον προφίλ εκτός της χώρας, ο διορισμός του Μπουλού είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός ακαδημαικής κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, διατεινόμενος ότι η απόφασή του να διορίσει νέο πρύτανη ήταν νόμιμη, χαρακτήριζε φοιτητές και καθηγητές ως «τρομοκράτες» που μάχονται ενάντια στις «εθνικές και πνευματικές αξίες» της Τουρκίας.

Οι επικριτές του Ερντογάν ισχυρίζονται ότι η υπονόμευση των δημοκρατικών κανόνων έχει εντατικοποιηθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ έχει ξεκινήσει μαζική και βίαιη ακαδημαϊκή εκκαθάριση προκειμένου να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στην εκπαίδευση των νέων γενεών.

Με τη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας (ΥΟΚ), μιας ελεγχόμενης από την κυβέρνηση αρχής, τα πανεπιστήμια έχουν χάσει την ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική τους αυτονομία. Ενώ πριν οι πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκλέγονταν από τους καθηγητές, τώρα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος τους διορίζει.

Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από τα πανεπιστήμια με ένα απλό διοικητικό διάταγμα, το 2016. Κατηγορήθηκαν για υποστήριξη της τρομοκρατίας ή και συμμετοχή, επειδή εξέφρασαν απόψεις κατά της κυβέρνησης