Έρμαιο των επιδιώξεων Ελλάδας - Κύπρου οι Βρυξέλλες
Τουρκία

Έρμαιο των επιδιώξεων Ελλάδας - Κύπρου οι Βρυξέλλες

Με την ΕΕ τα βάζει τώρα η Άγκυρα επειδή στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής που έγινε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, επαναβεβαιώθηκε η καταδίκη της Ένωσης στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δήλωση του ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι κατηγορεί την Ε.Ε. ότι γίνεται έρμαιο των «μαξιμαλιστικών επιδιώξεων» του «δίδυμου Ελλήνων-Ελληνοκυπρίων» και καλεί συγχρόνως τις Βρυξέλλες να συστήσουν στους Ελληνοκύπριους να προσέλθουν σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους και στην Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Συγχρόνως προειδοποιεί και παλι ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αγκυρα και πάλι μέσω απειλών θέλει να εμφανιστεί ως .. «θύμα» στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως δημιουργεί προβληματισμό η αναφορά (που επαναλαμβάνεται τις τελευταίες εβδομάδες) για «έναρξη διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας με αντικείμενο την Ανατολική Μεσόγειο». Τέτοιος διάλογος φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά καθώς η Τουρκία θέλει αντί να υπάρξει συνέχεια των διερευνητικών επαφών για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών ,να υπάρξει «διάλογος» μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο ,οπου η Τουρκία έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένο εις βάρος της Ελλάδας με το Τουρκολυβικο Μνημόνιο. Και ετσι η όποια συζήτηση θα εξελίσσονταν σε νομιμοποίηση του Μνημονίου και προσπάθεια της Ελλάδας απλώς να περιορίσει τις απώλειες από την εφαρμογή του παράνομου και αντίθετου με το Δίκαιο της Θάλασσας Μνημονίου.

Η Δηλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε τα εξής:

«Οι παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου τέθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για το θέμα αυτό».

Η δηλωση Χ.Ακσόι:

«Βλέπουμε ότι το τμήμα σχετικά με την Ανατολική Μεσογείου της τελικής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες (23 Απριλίου) γράφτηκε και πάλι με παρωχημένη αντίληψη της Αλληλεγγύης της Ενωσης.

Αυτό το μέρος της δήλωσης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του γεγονότος ότι η ΕΕ, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το δικό της κεκτημένο, αξιοποιείται από το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο και έχει γίνει φερέφωνο των μαξιμαλιστικων πολιτικών τους .Η ΕΕ πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα με αυτήν την αντίληψη. Αναμένουμε από την ΕΕ να ενθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους να ξεκινήσουν διάλογο με τους Τουρκοκύπριους. Ομοίως, αναμένουμε από την ΕΕ να ενθαρρύνει την Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτρέψει να καταστεί όμηρος η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για χάρη των στενόμυαλων συμφερόντων του Ελληνοκύπριου-Ελληνικού διδυμου . Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ν.Μ.