Έρευνα: Πιο πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19 στο σπίτι

Έρευνα: Πιο πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19 στο σπίτι

Επιδημιολόγοι από τη Νότια Κορέα διαπίστωσαν ότι είναι πιο πιθανό να κολλήσει κανείς τον νέο κορονοϊό από μέλη της οικογένειάς του παρά από επαφές εκτός σπιτιού.

Στη μελέτη, που κοινοποιήθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(CDC) στις 16 Ιουλίου, εξετάστηκαν λεπτομερώς 5.706 «ασθενείς αναφοράς» και πάνω από 59.000 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μόλις 2% των προσβεβλημένων κόλλησαν τον ιό από επαφές εκτός σπιτιού, ενώ σχεδόν το 12% των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με φορέα του ιού μέσα στην οικογένειά του, κόλλησε τον ιό.

Βάσει ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό μόλυνσης ήταν υψηλότερο όταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν έφηβοι ή άνθρωποι ηλικίας από 60 ετών κι άνω.

«Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε στενή επαφή με μέλη της οικογένειας καθώς χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία ή στήριξη», δήλωσε ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσουν τον ασθενής αναφοράς, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Τα παιδιά με COVID-19 είναι επίσης πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των κρουσμάτων αναφοράς εντός της συγκεκριμένης ομάδας.

Τα στοιχεία για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου, όταν ο νέος κορωνοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα έφθασαν στο αποκορύφωμά τους.