Έρχονται οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες άνω των 16 ετών

Έρχονται οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες άνω των 16 ετών

Τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Σχετικά με την πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δεν θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η δυναμική των εμβολιασμών κατά της covid-19 και η κορύφωσή της αναμένεται τον Ιούνιο. Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, άνοιξε η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Τι ισχύει με την αλλαγή ημερομηνίας εμβολιασμού

Ταυτόχρονα, σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο τι ισχύει σε περίπτωση αλλαγής ημερομηνίας των ραντεβού για εμβολιασμό.

Απαντώντας για την ποινή των 16 ημερών που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος για την ποινή των 16 ημερών έχει αλλάξει το ραντεβού του δυο φορές, και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν συμβαίνει αν κάποιος πολίτης έχει αλλάξει ραντεβού μια φορά.

Όπως είπε η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και τόνισε πως αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες και την κατεβάσανε στις 16 ημέρες.

Το χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις των εμβολίων

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και έξτρα από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα - θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων. Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις.

Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένεται από αυτήν 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμένονται 220.000.