Επτά βραβεία για την «Ευνοουμένη» του Λάνθιμου

Επτά βραβεία για την «Ευνοουμένη» του Λάνθιμου

Με επτά βραβεία BAFTA φεύγει ο Γιώργος Λάνθιμος από το Αλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Η ταινία του  είχε συγκεντρώσει συνολικά 12 υποψηφιότητες σε κορυφαίες κατηγορίες και πρώτευσε σε επτά.

To «The Favourite ήταν υποψήφιο στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου (για την Κόλμαν) και δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου για τις συμπρωταγωνίστριες της Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, Καλύτερου Μακιγιάζ και Καλύτερου Μοντάζ.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Καλύτερου Μακιγιάζ, η Ρέιτσελ Βάις το πρώτο βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου και η Ολίβια Κόλμαν το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου.

Το βραβείο  σκηνοθεσίας πήρε ο Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία Roma, τον μεγάλο αντίπαλο της «Ευνοούμενης» στα φετινά Όσκαρ. Η ROMA  απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας όπως και εκείνο της καλύτερης ξένης ταινίας. 
Τα BAFTA θεωρούνται προάγγελοι των Όσκαρ.

Αγγελική Κώττη