7ος χρόνος, ημέρα 2219η
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Επιστημονικό Συνέδριο: «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»

Επιστημονικό Συνέδριο: «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»

Τις γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές διαστάσεις του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τις πολύπλευρες σχέσεις της με τις χώρες της Μεσογείου διαχρονικά, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, επιχειρεί να αναδείξει το συνέδριο με θέμα «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο».

Διοργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Εξωτερικών στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του υπουργείο Εξωτερικών)

Το Συνέδριο εστιάζει ειδικότερα στις μεγάλες αλλαγές της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της Μεσογείου και την επίδραση των αλλαγών αυτών σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εμπορικές συναλλαγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, η εμπορική ναυτιλία, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή, το θαλάσσιο περιβάλλον και οι πολιτισμικές ανταλλαγές με τις μεσογειακές χώρες.

Πέρα από την ιστορική διάσταση, το Συνέδριο φιλοδοξεί να καταγράψει και την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Ομάδας EUMED 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Κροατία και Σλοβενία),. Η χώρα μας, ασκώντας την εκ περιτροπής Προεδρία της Ομάδας, διεύρυνε σημαντικά την ατζέντα του Ευρωμεσογειακού Διαλόγου και ανέδειξε νέες, προωθημένες πτυχές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, τις οποίες το Συνέδριο θέτει στο επίκεντρο της θεματολογίας του και επιδιώκει να αναλύσει περαιτέρω.

Παράλληλα, οι εργασίες του εντάσσονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η σημασία της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των 9 και ο ρόλος που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην Ευρώπη του αύριο μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε αυτόν τον πανευρωπαϊκό Διάλογο είναι καθοριστικής σημασίας για το «πού θέλουν οι Έλληνες να πάει η Ευρώπη». Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έχει τον συντονισμό του εγχειρήματος της Διάσκεψης σε εθνικό επίπεδο, θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, τα συμπεράσματα θα αναρτηθούν στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα της Διάσκεψης προς αξιοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ τα πρακτικά θα εκδοθούν σε ξεχωριστό τόμο προς τιμήν της Επανάστασης του 1821.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου με τα στοιχεία της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής με Συντονιστή τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια.