7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Επικοινωνία Αμερικανού ΥΠΑΜ με Ν. Παναγιωτόπουλο: Επιβεβαίωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Επιβεβαίωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Την επιβεβαίωση της ισχυρής και αναπτυσσόμενης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Τζέιμς Ώστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Μια σημαντική ευκαιρία για την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασία» χαρακτήρισε σε ανακοίνωση του το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας το πρόγραμμα για την απόκτηση των 4 νέων φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνοντας ότι ο Λόιντ Τζέιμς Ώστιν αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη έκανε ειδική αναφορά στον μόνιμο ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Σούδας, και τόνισε ότι η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αντανακλά την ισχυρή διμερή συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας.

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έχει ως εξής: 

«Ο Υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin ΙΙΙ μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να επιβεβαιώσει την ισχυρή και βαθύτερη συνεργασία ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ο Γραμματέας έδωσε επίσης συγχαρητήρια στον Υπουργό για την 200η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που εορτάστηκε στις 25 Μαρτίου.

Ο υπουργός Όστιν ευχαρίστησε τον υπουργό Παναγιωτόπουλο για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στην βάση της Σούδας στην Κρήτη και εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο USS Eisenhower στις 23 Μαρτίου. Τόνισε την ισχυρή διμερή αμυντική συνεργασία μας, που σηματοδοτείται από την επέκταση της παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτείων στην Ελλάδα κατά το παρελθόν έτος, με την στάθμευση του USS Hershel "Woody" Williams στην βάση της Σούδας. Ο υπουργός Όστιν σημείωσε ότι η εμβάθυνση της σχέσης μας είναι ένα μέρος της ΜDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας του 2019.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες μείωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο Γραμματέας χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Ελλάδα και της Τουρκίας και τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν σχετικά με απειλές κατά της σταθερότητας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας.

Ο υπουργός Όστιν σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερβαίνει συνεχώς τους στόχους αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί ζωτική επένδυση για τη διατήρηση μιας ισχυρής Συμμαχίας. Ανέφερε τη μακροχρόνια στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο στρατών μας που παρέχονται από ελληνικές επενδύσεις σε αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγάτων του Ελληνικού Ναυτικού θα ήταν μια σημαντική ευκαιρία για την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασίας».

«Ήταν χαρά μου που μίλησα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Έδωσα συγχαρητήρια για την επέτειο των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον ευχαρίστησα για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στο USS Eisenhower», σημείωσε ο Λόιντ Τζέιμς Ώστιν με ανάρτησή του στο Twitter.