Επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών

Επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου, σε μια ύστατη προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Τη συνέχιση των συζητήσεων από το απόγευμα της Πέμπτης επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Φροστ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. «Ο χρόνος έχει σημασία… σε συνεργασία με τους Βρετανούς εταίρους μας, θα πρέπει να βρούμε λύσεις στους πιο δύσκολους τομείς», δήλωσε ο Μπαρνιέ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Επί τη βάση αυτής της συζήτησης, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την ευρωπαϊκή ομάδα στο Λονδίνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας», ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Συμφωνήσαμε από κοινού σε ορισμένες αρχές για τη διαχείριση αυτής της φάσης εντατικών διαβουλεύσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η αρχική φάση των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει τα χρονικά όρια και δεν έχει διαπραγματευτεί καλή τη πίστει, αρνούμενη να ξεκινήσει τη σύνταξη του επίδικου νομικού κειμένου επτά μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης επικρίνει το μπλοκ επειδή εμφανίζεται απρόθυμο να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ δήλωσε ότι περιμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει σοβαρές προτάσεις για συμβιβασμό. Παρά τη θετική διάθεση, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνει πολύ σκληρή δουλειά για να γεφυρωθεί το χάσμα, ιδίως όσον αφορά τα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και τους λεγόμενους ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.