Εντός συνταγματικού πλαισίου τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Κύκλος Ιδεών

Εντός συνταγματικού πλαισίου τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται εντός συνταγματικού πλαισίου, τονίστηκε σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως η πανδημία έχει θέσει σε αμφισβήτηση ένα ολόκληρο μοντέλο ζωής, και πως οι περιορισμοί στη σωματική κίνηση έχουν επιπτώσεις σε μια σειρά από ελευθερίες που ξεκινούν από την οικονομία και φθάνουν έως το θρησκευτικό συνέρχεσθαι.

Τόνισε ακόμη πως στο ελληνικό Σύνταγμα υπάρχει αναφορά σε περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ το άρθρο 25 αναφέρει πως «το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και σε διεθνή κείμενα όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επίμονοι σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πως όλα τα άλλα συνταγματικά δικαιώματα πρέπει να ασκούνται εντατικά και να είναι αλώβητα», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα σε άλλα δικαιώματα όπως η προστασία του ιδιωτικού βίου και των προσωπικών δεδομένων. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς τόνισε πως είναι αναγκαία η αιτιολογία των μέτρων περιορισμού και η περιβολή με τις εγγυήσεις που αποτρέπουν την αυθαιρεσία των οργάνων που καλούνται να τα εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣ, είναι απαραίτητη η συνδρομή των ειδικών στην κατάρτιση των μέτρων, ωστόσο εκείνη που πρέπει να αποφασίζει ποια από αυτά θα ληφθούν είναι η πολιτική εξουσία και μόνο, η οποία είναι και υπόλογη απέναντι στους πολίτες. Σημείωσε ακόμη πως με τη λήψη των μέτρων διασφαλίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία και της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. «Εάν εξαπλωθεί ο ιός, τότε υπονομεύεται το δικαίωμα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη φάση αυτή που βρισκόμαστε, στην αρχή της πανδημίας, ούτε ο δικαστής μπορεί να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα και δεν είναι ο ρόλος του να προχωρεί σε τέτοιες κρίσεις» είπε στη δική του παρέμβαση ο αντιπρόεδρος επί τιμή του ΣτΕ Χρήστος Ράμος. «Τα μέτρα αυτά είναι νομιμοποιημένα από τον καταστατικό μας χάρτη. Δεν είναι ανώτερα δικαιώματα η ζωή και η υγεία σε σχέση με τα άλλα. Εχει δοθεί όμως τώρα προτεραιότητα στην προστασία τους», πρόσθεσε. 

Ο ομότιμος καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης αναφέρθηκε από την πλευρά του τόσο στην προσωρινότητα όσο και στην καθολικότητα των μέτρων. «Δεν αφορούν ομάδες αλλά όλους μας. Δεν αφορούν το εθνικό σύνολο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη». Ανέφερε ακόμη πως «έχει επικρατήσει μια υπερβολικά δικαιωματοκρατική προσέγγιση των δικαιωμάτων στον κόσμο σαν ο καθένας να ζει μόνος στον κόσμο» για να εκφράσει τη διαφωνία του με την προσέγγιση επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος. 

Ορισμένες ενστάσεις κατέθεσε από την πλευρά της η συνταγματολόγος Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία σημείωσε πως η νομιμότητα των μέτρων βρίσκεται υπό συνεχή κρίση. Παράλληλα αμφισβήτησε την καταλληλότητα του μέτρου της γνωστοποίσης των κινήσεων μας, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν ζητήματα ως προς την κατανομή των εξουσιών καθώς λαμβάνουν μέτρα όλα τα επίπεδα εξουσίας.