«Ένα είν' το δόγμα», η ασφάλεια του πολίτη

«Ένα είν' το δόγμα», η ασφάλεια του πολίτη

«Ένα είν’ το δόγμα», όταν πρόκειται για την ασφάλεια του Πολίτη. Δεύτερο δεν επιτρέπεται. Ιδιαίτερα όταν  υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για καλύτερη φύλαξη της τόσο απαραίτητης ειρηνικής συμβίωσης. Ειδικότερα σε μια κοινωνία που ξεσηκώθηκε με εκείνον τον άληστου μνήμης «υπουργό» που συμβούλευε τους νοικοκυραίους να «γυρίσουν από το άλλο πλευρό» και να συνεχίσουν τον ύπνο τους αν αντιληφθούν τους κλέφτες. Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπηρέτησε πιστά το «δόγμα ασφάλειας». Ο κ. Θεοδωρικάκος χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο.

Όλα ξεκινούν από κάτι πολύ απλό. Κανείς πολίτης δεν πιστεύει ότι μπορεί να έχει έναν αστυνομικό δίπλα του, όπως προφανώς συμβαίνει για το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου. Προσωπικά ξέρω πολλούς που δεν το θέλουν καθόλου. Θέλουμε όμως, το «όργανο», όταν αντιμετωπίζει το έγκλημα, να είναι αποφασιστικό, πειθαρχημένο και, τελικά, αποτελεσματικό. Αυτονοήτως πρέπει να καταδικάζεται αυστηρά η περιττή και επικίνδυνη «βία για τη βία». Δεν μπορείς όμως να σπεύδεις να καταδικάζεις τον κάθε έναν και συλλήβδην τους αστυνομικούς τη στιγμή που συγκρούονται με το έγκλημα. Για τον απλό λόγο ότι, αν οι αστυνομικοί αρχίσουν να φροντίζουν για την υστεροφημία τους και τη δημόσια εικόνα «τους», συχνότερα θα γυρίζουν από το άλλο πλευρό.

Ήδη, πρακτικά, δεν εφαρμόζεται σωστά ο Νόμος, ειδικά εκείνες οι διατάξεις που ταράζουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως προστασία στον Covid, παράνομο παρκάρισμα, επικίνδυνη οδήγηση, εξωφρενική φασαρία, συγκρούσεις οπαδών, συνεχείς διαδηλώσεις, βρώμισμα περιβάλλοντος, οικιακή βία, υγειονομικές παραβάσεις και τόσα άλλα. Τα οποία, όλα μαζί, εμπεδώνουν την πεποίθηση ενός επικρατούντος μπάχαλου.

Στην περίπτωση όμως της καταδίωξης που κατέληξε σε τραγωδία στην ορεινή παλαιά παραγκούπολη του πειραιώτικου Περάματος, φάνηκε ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ «δεν έχουν πλάτες». Η εσωτερική έρευνα, πάντοτε απαραίτητη σε παρόμοια φρικτά περιστατικά, ταυτόχρονα με την υποχρεωτική δικαστική ανάκριση, θα δείξει τι δεν πήγε καθόλου καλά. Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους, θα συνεχίσουν να καταδιώκουν όποιον προφανέστατα  διαπράττει έγκλημα (μικρότερο ή μεγαλύτερο δεν κάνει διαφορά) και θα συνεχίσουν να κυνηγούν τα κλεφτρόνια (είτε το ΙΧ είναι παλιό, είτε πανάκριβο), καλό είναι να τους λέμε τον καλό τον λόγο, να τους εκπαιδεύουμε και να τους ελέγχουμε, όπως δείχνει να επιθυμεί η κυβέρνηση.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε με φοβικό σύνδρομο τις ασυναρτησίες της συριζο-αντιπολίτευσης. Ειδικά όταν, υποκριτικά επικαλείται πως κόπτεται για την ασφάλεια των πολλών. Την οποία θυμάται μόνον όταν εκτιμά πως μπορεί να κερδίσει ψηφαλάκια χαϊδεύοντας κάποιες ομάδες ανθρώπων που τα βάζουν με την κοινωνία. Η τήρηση του Νόμου δεν είναι «δόγμα», αλλά συνεκτική ουσία της Δημοκρατίας. Η «τάξη» δεν είναι ιδεολογική απόκλιση, αλλά εργαλείο προστασίας των αδυνάτων.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και βουλευτής