Εμβληματικό το InvestEU για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Στ. Κυμπουρόπουλος

Εμβληματικό το InvestEU για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Το νέο πρόγραμμα «InvestEU» θα αποτελέσει «το πλέον εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Εστιάζοντας στη «δυνατότητα οι συνολικές επενδύσεις που θα προκύψουν από το InvestEU να φτάσουν περίπου τα 650 δισ. ευρώ, με σκοπό όχι μόνο να αναθερμάνουν την αγορά και να επανεκκινήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα, την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε ότι, μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο, θα πρέπει να επιτευχθούν «τέσσερα απλά πράγματα, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση και εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη»:

«Πρώτον, όλα τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να πιάσουν το στόχο για τις επενδύσεις, ώστε να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έρευνα και την καινοτομία.

Δεύτερον, να κατευθυνθούμε στη δημιουργία νέων και ανθεκτικών θέσεων εργασίας στις περιοχές που έχουν ως κύρια βιομηχανία τους τον τουρισμό.

Τρίτον, οι περιφέρειες προς μετάβαση να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να ενταχθούν στα στρατηγικά τους σχέδια και οι απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πετυχαίνοντας έτσι τη δέσμευσή μας για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050».

«Το πρόγραμμα πρέπει να στηρίξει τη Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιομηχανία, ενισχύοντας έργα που στοχεύουν στην παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», είπε ο Στ. Κυμπουρόπουλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.