Ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν στο Τζιμπουτί

Ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν στο Τζιμπουτί

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις τελευταίοι ΄Έλληνες ναυτικοί που βίωναν τους τελευταίους οχτώ μήνες ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας στο Τζιμπουτί καθώς οι τοπικές αρχές κρατούσαν αγκυροβολημένα τα πλοία λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος ο υποπλοίαρχος και στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 ο α’ μηχανικός ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Οι προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής ήταν εντονότατες και στέφθηκαν με επιτυχία ενώ όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα ουσιαστική ήταν και η συνεισφορά της προξένου της Ελλάδας στην Αντίζα Μπέμπα της Αιθιοπίας, η οποία έχει και αρμοδιότητα για το Τζιμπουτί, Όλγας Τζωρτζάτου.

Για το γεγονός υπήρξε σχετική ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση στο twitter:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας έλαβε τέλος ο εγκλωβισμός και η πολύμηνη ταλαιπωρία των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί», σημειώνει ο κ. Βλάσης και συμπληρώνει: «Χθες οι 3 εναπομείναντες ναυτικοί, που βρίσκονταν εκεί, αφέθηκαν ελεύθεροι και επιστρέφουν στην πατρίδα».

Οι τρεις Έλληνες ταξίδεψαν χθες το απόγευμα από το Τζιμπουτί προς το Μογκαντίσου της Σομαλίας και εκεί ένα αεροπλάνο θα παραλάμβανε Τούρκους υπηκόους και τελικό προορισμό έχει την Άγκυρα. Από εκεί και πέρα, μένει ο τελικός σχεδιασμός ώστε οι έλληνες ναυτικοί να επιστρέψουν ασφαλείς σε ελληνικό έδαφος.