ΕΛΑΣ: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων

ΕΛΑΣ: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση συναθροίσεων

Διευκρινίσεις την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θ. Χρονόπουλος, επισημαίνοντας πως η λογική και η βάση της απαγόρευσης είναι η πανδημία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Χρονόπουλος, τόνισε ότι «η συλλογική μνήμη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε της 25ης Μαρτίου, είτε της 28ης Οκτωβρίου, νομίζω ότι είναι τόσο δυνατή στον ελληνικό λαό που δεν πρόκειται να σβήσει με μία επέτειο» και πως «η ελληνική αστυνομία θα είναι και σε αυτή την περίπτωση στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας από την πανδημία, από αυτόν τον αόρατο εχθρό και αύριο με πάρα πολλές δυνάμεις», συνέχισε.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει η ΕΛ.ΑΣ αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία, είπε: «Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας η αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με την σύλληψη ή την προσαγωγή κάποιου ατόμου, σίγουρα θα υπάρχουν οι παραινέσεις, ο διάλογος, θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο έτσι ώστε να μην έρθουμε σε αυτό ν το άχαρο ρόλο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα φύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά».

Ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε επίσης ότι ενδεχομένως μέσα στην ημέρα θα βγουν περισσότερες ανακοινώσεις για το πως θα κινηθεί η ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά στο θέμα της τελετής ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι προβλέπεται ρητά για τα κόμματα, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρύτανη, «μία λιτή διαδικασία για τη μνήμη του Πολυτεχνείου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός».

Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι ούτε απλοί πολίτες θα μπορούν να αφήσουν λουλούδια στο Πολυτεχνείο. «Δυστυχώς όχι για φέτος, είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν το επιτρέπουν και δεν έχει να κάνει με άποψη της αστυνομίας αυτό, έχει να κάνει με την απόφαση και την εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε.

«Νομίζω ότι τέτοιες ώρες δεν χωράνε διχασμοί, θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μάχη», συνέχισε κ, Χρονόπουλος χαρακτηρίζοντας σεβαστή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων έως την Τετάρτη. «Το νομικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα δυνατό και θα λέγαμε δίνει τη δυνατότητα να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα», είπε.